Suudi Arabistan'da önde gelen İslam alimi Fehd el Kadi hapiste hayatını kaybetti

Suudi Arabistan'da önde gelen İslam alimi Fehd el Kadi hapiste hayatını kaybetti

Suudi Arabistan'ın tanınmış İslam alimlerinden Fehd el Kadi, 2016 yılından bu yana tutulduğu hapishanede yaşamını yitirdi.

Suudi Arabistan'ın tanınmış İslam alimlerinden Fehd el Kadi, 2016 yılından bu yana tutulduğu hapishanede yaşamını yitirdi.

Suudi Arabistan'da hapse atılan din alimleri, akademisyenler ve aktivistlerin sesini dünyaya duyurmayı amaçlayan "Düşünce Tutukluları" adlı sosyal medya hesabının aktardığı bilgilere göre, yaklaşık üç senedir hapiste tutulan Şeyh Fehd el Kadi hayatını kaybetti.

El Kadi'nin, Suudi yetkilerin ağır ihmali sonucu öldüğü, uzun süredir hasta olduğu ve gerekli tedavinin sağlanmadığı, ünlü İslam aliminin ölümüne Suudi Arabistan yönetiminin sebep olduğu ifade edildi.

Fehd El Kadi, 2016 yılının Eylül ayında, Suudi Arabistan'ın Eğitim Bakanlığı'na yazdığı nasihat mektubunun ardından hapse atılmıştı.

Düşünce tutukluları

1990'lı yılların başında Suudi yönetimine yönelik eleştirilerde bulunanların tutuklanmasıyla başlayan, 1994 ve 1996'da yoğun tutuklama kampanyalarıyla süren Suudi Arabistan'daki "düşünce tutukluları" sorunu 25 yıldır sadece Suudi Arabistan'ın değil, tüm dünyanın gündemini meşgul ediyor.

2000'li yıllarda artan ve gerekçeleri günden güne genişleyen tutuklamalardan dolayı Suudi rejimi sadece muhaliflerinden değil, insan hakları örgütleri ve aktivistlerinden de sert tepki görüyor.

Muhammed bin Selman ile birlikte artış yaşandı

Muhammed bin Selman'ın ülkede güç kazanmasıyla, Eylül 2017'den itibaren tutuklananlar arasında Suudi yönetiminin hiçbir uygulamasını doğrudan ya da dolaylı eleştirmeyen isimlerin de olması, tutuklama politikasının ülkede rejimden bağımsız hiçbir sese izin vermeme ve ülkeyi reforme ederek sekülerleştirme politikasına evrildiği yorumlarına neden oldu.

İnsan hakları aktivistleri ve Suudi muhalefeti, 2016 yılından bu yana on binlerce "düşünce tutuklusunun" bulunduğu "Suudi Arabistan hapishanelerinde zaten öncesinde de kötü olan şartların çok daha kötüleştiğini, var olan işkencelerin de kıyaslanamaz derecede arttığını" belirtiyorlar.

"Yönetimi övmeyenler tutuklanıyor"

Suudi rejiminin tutuklama politikasını eleştirenler, artık sadece rejimi eleştirenlerin değil; rejimi, özellikle de Muhammed bin Selman’ın şahsını alenen ve daimi olarak övmeyenlerin de tutuklandığını, ilmi sınıf üzerine olan siyasi baskının hiç görülmediği kadar arttığını, ilim adamlarının etrafındaki dairenin çok sıkı bir şekilde daraldığını belirtiyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.