Suudi rejimi kendilerine 'koşulsuz itaati farz gören' vaize yasak koydu

Suudi rejimi kendilerine 'koşulsuz itaati farz gören' vaize yasak koydu

Suudi Arabistan yönetimi bu kez hanedana yoğun destek veren din bilgini Abdulaziz Reyyis’i ders vermekten men etti.

Son yıllarda ülkesindeki pek çok din adamı ve vaizi hapseden veya konuşma yasağı getiren Suudi hanedanlığı bu kez kendilerine yoğun veren bir din adamı Abdulaziz Reyyis’i ders vermekten men etti.

Suudi rejimine verdiği yoğun destekle bilinen, "Müslümanların başlarındaki idareler ne kadar kötü olursa olsun onlara itaat etmelerinin farz, onlara karşı çıkmalarının, hatta eleştirmelerinin haram ve Haricilik olduğunu" savunan ünlü Suudi din adamı Abdulaziz Reyyis’in, 2017’de bir devlet kurumu olan "Heyetu-t Terfi"yi (Eğlence Heyeti) faaliyetlerini eleştiren konuşmasından ötürü camilerde ders ve halka açık konferans vermekten 28 Kasım 2019 itibariyle yasaklandığı ortaya çıktı.

Reyyis’in 2017 tarihli ‘Heyetu-t Terfi’yi (Eğlence Heyeti) eleştirdiği konuşması:

Reyyis’in yasaklanmasının nasıl gerçekleştiğine ve Reyyis’in Suudi rejimine desteklerine dair:

Heyetu-t Terfi (Eğlence Heyeti)

Suudi Veliahdı Muhammed bin Selman’ın öncülük ettiği Suudi Arabistan’daki “Açılım Süreci” kapsamında 7 Mayıs 2016’da bir kamu kuruluşu olarak kurulan Eğlence Heyeti, Türki Alu-ş Şeyh’in başkanlığında kurulduğu tarihten bu yana Suudi Arabistan’da dindar kesimden çok tepki çeken konser ve kutlamalar düzenliyor.

Suudi rejimine destek veren din bilginleri Eğlence Heyeti hakkında gerekli ve yeterli uyarıları yapmamakla eleştiriliyor.

Abdulaziz Reyyis ve “Aşırı İtaatçiler”

1990 Körfez Krizi sonrasında Suudi rejimine koşulsuz itaati savunan ve rejimlere yönelik her türlü eleştiriyi “Haricilik” olarak niteleyen “Aşırı İtaatçiler” olarak isimlendirilen Suudi din bilginleri Muhammed Eman el-Cami’ye (1930-1996) nispeten Camiler ve Rabi el-Medhali’ye (1931-) nispeten Medhaliler olarak anılan ekole mensup olan Abdulaziz Reyyis bu çizginin görüşlerinin sert bir savunucusuydu.

Bunun yanında camilerde itikat, fıkıh usulü, fıkıh, hadis gibi alanlarda ders veren bir isimdi

Abdulaziz Reyyis verdiği konferans ve hatta ilmi derslerde sık sık "Müslümanların başlarındaki rejimlere itaat etmesi gerektiğini, onların ‘veliyyul emr’ olduklarını, onlara karşı isyanın hatta açık eleştirinin bile Haricilik olduğunu" belirtiyordu.

Reyyis bunun yanında ekolünün çizgisi doğrultusunda "İhvanul Muslimin’in (Müslüman Kardeşler) terörist bir teşkilat olduğu, Hasan el-Benna (1906-1949) ve Seyyid Kutub’un (1906-1966) da bu kapsamda terörist olduğunu, Suudi rejiminin İhvan mensuplarını ve rejimi eleştirenleri tutuklamada haklı olduğunu" savunuyordu.

Reyyis’in “Devlet başkanınız televizyonda canlı yayında yarım saat zina edip içki içse de size düşen ona itaat etmektir” yoğun tepki toplamıştı.

Reyyis 2 ay önce katıldığı Kuveyt’teki en son televizyon programında da “Emirlere itaat” konusunu işlemiş ve Suudi Arabistan’daki açılıma değinerek “Emirlerimiz dışarıdan mı baskıya uğruyor bilmiyoruz, bu açılımları kendi istekleriyle dahi yapsalar bize düşen onlara itaattir” demişti:

Yasaklanma kararı ardından sosyal medyada Abdulaziz Reyyis hakkında “Savunduğu zalimler onu da yasakladı”, “Eleştirmek Haricilikse neden Eğlence Heyetini eleştirdi?”, “Yasağa da itaat etsin, bundan sonra kimseyle konuşmasın” yorumları yapılırken 28 Kasım 2019’dan bu yana Reyyis’in YouTube hesabından ders veya konferans yayınlanmaması dikkat çekti.

Bu yasaklama kararı 1990 yılından beri “Günahlarından beri olur, yine emirlerimize itaat eder ve onları destekleriz” çizgisindeki Cami/Medhali çizginin misyonunun sonuna gelmekte olduğu değerlendirmelerine neden oluyor.

Suudi rejiminin açılım süreciyle artık eleştirilen uygulamalarına cevaz da verecek, konser ve kutlamaları cevaz veya en azından müsamaha ile karşılayacak bir dini kadroyu oluşturmaya girişeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

whatsappbultenaltbanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.