Suudi Arabistan'dan petrol üretiminde kısıntı çağrısı

Suudi Arabistan'dan petrol üretiminde kısıntı çağrısı

Suudi Arabistan günlük petrol üretiminde bir milyon varillik kısıntıya gidilmesi çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el Falih piyasanın dengelenmesi açısından dünya genelinde günlük petrol üretiminde Ekim ayı seviyesi üzerinden bir milyon varillik kısıntıya gidilmesi çağrısı yaptı.

Falih "dünya petrol üretimiyle ilgili muhtemel bir resmi kararın Aralık ayı başında Viyana'da yapılacak olan ve OPEC ülkeleri ile OPEC dışından ülkeleri bir araya getiren zirvede alınacağını" söyledi. Petrol üreticilerinin o zamana kadar piyasayı değerlendireceğini söyleyen Falih, "Günlük bir milyon varil kısmamız gerekiyorsa bu yapılacaktır" dedi.

Suudi Arabistan'ın da dahil olduğu 15 üyesi bulunan Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) tek başına dünya genelindeki üretimin üçte birinden fazlasını karşılıyor.

Riyad yönetimi Pazar günü yaptığı açıklamada Aralık ayında günlük petrol üretim miktarını 500 bin varil azaltacağını bildirmişti. 

Rusya temkinli

Dünyanın önde gelen bir başka petrol üreticisi Rusya'dan ise temkinli bir açıklama geldi. Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede "Tek hedef azaltmak ya da azaltmamak değildir. Piyasanın nasıl geliştiğini görmek için beklememiz gerekiyor. Çünkü nihai hedefimiz piyasa istikrarı" diye konuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Süheyl el Mazruey ise, piyasayı dengelemek için stratejik değişikliğe ihtiyaç olduğunu belirterek aşırı tepki vermemek gerektiğini söyledi.

Ham petrol varil fiyatı Nisan ayından bu yana en düşük seviyeye gerileyerek Cuma günü 70 dolara inmişti. Batı Teksas petrolü (WTI) ise son 9 ayın en düşük seviyesine inerek Cuma günü 60 dolardan işlem görmüştü.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.