Suudi Arabistanlı din adamı 'attığı tweetten dolayı' aylardır tutuklu

Suudi Arabistanlı din adamı 'attığı tweetten dolayı' aylardır tutuklu

Suudi Arabistan’ın Katar’la uzlaşması gerektiği yönünde tweet atan Suudi Arabistanlı din adamı tutuklanıp aylarca hücreye kapatıldı.

Suudi Arabistan’ın önde gelen din adamlarından 61 yaşındaki Selman el Avde’ geçtiğimiz Eylül ayında tutuklanmış ve 24 saatlik bir sorguya alınmıştı. Suudi din adamının ailesine yakın olan bir kaynağın Orta Doğu’nun Gözü adlı haber portalına aktardığına göre Avde, 10 Eylül tarihinde Riyad’daki evinden alınarak tutuklandı. Aynı gün Awad el Karni ve Ali el Ömeri isimli iki önemli din adamı da tutuklanmıştı.

Avde herhangi bir iddiayla suçlanmadı ve Ekim ayındaki bir telefon görüşmesi hariç Şubat’ın sonuna kadar kimseyle görüştürülmedi. Şubat ayında ise Cidde’deki Dahban hapishanesinde ailesiyle görüşmesine izin verildi.

Suudi hanedanlığına yakın haber sitesi Anhaa’nın bildirdiğine göre Avde, Dahban hapishanesinde misafir edilmekten ve mola sırasında bahçıvanlık yapmaktan 'mutlu'. Ancak Avde ailesine yakın olan kaynağa göre Avde’nin hapishanede geçen ayları mutluluktan çok uzak. “Ona bu şekilde davranacaklarını hiç düşünmemiştik ve öğrenince şok olduk.” diyen kaynağa göre Avde’ye berbat bir şekilde davranıldı, günlerce uyumasına engel olundu ve 3 ay boyunca ayağından zincire vuruldu. Yine kaynağa göre tutukluluğu sırasında Avde yüksek tansiyon problemi yaşadı ve yardım istedi ancak hapishane yönetimi herhangi bir yardımda bulunmadı. Ancak çok hasta olduğunda hapishane hastanesine kaldırıldı ve tedavi gördü. Tekrar tekrar yapılan soruşturmaların birisinin neredeyse tamamının Avde’nin tweetleri ve Suudi Arabistan’la Katar arasındaki anlaşmazlıkla ilgili olduğu söylendi.

Önceden de başına geldi

Avde, güçlü hitabetiyle bilinen popüler bir din adamı. Krallıktaki politika değişikliklerini eleştirdiği için 1994-1999 yılları arasında hapsedilmişti.

2014 yılında New York Times gazetesine yaptığı bir açıklamasında ise, “Körfez ülkeleri Arap demokrasisi için mücadele ediyor çünkü olayların buraya kadar gelmesinden korkuyorlar.” demişti.

Avde öldü mü?

Ocak ayında çıkan söylentiler Avde’nin hapishanede öldüğü yönünde ancak Anhaa’ya göre Avde hapishanede bahçıvanlık yaparak rahatlıyor. Anhaa’nın haberine göre Avde kendisine kötü davranıp davranılmadığı konusunda yöneltilen soruya, “Söylediklerinizin hiç birisine maruz kalmadım, hatta ve hatta burada kimsenin işkence uğradığını dahi duymadım.” İfadeleriyle cevap verdi. Aynı habere göre Avde, kralı “geleceğin lideri” olarak niteledi ve “Liderin kararı beni ve diğerlerini ülkenin faydası için kontrol etmek.” dedi.

Hepsi bir senaryo mu?

Ancak aileye yakın olan kaynağa göre Anhaa’nın haberi senaryodan ibaret. Avde’nin gözleri kapalı şekilde başka bir hücreye götürüldüğünü aktaran kaynak, gözlerini açtıklarında kendisine danışılmadığı için sinirlendiğini ve önceki hücresine götürülmeyi istediğini söyledi.

Avde’nin hapishaneye atılmasının Suudi veliaht Muhammed bin Selman’ın ılımlı İslam politikalarıyla alakalı olabileceği söyleniyor. Veliaht Selman, insan hakları savunucuları tarafından krallığın muhaliflere olan tavrı sebebiyle Londra’da protesto edilmişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.