Suudi petrol devi Aramco 121 milyar dolar kar açıkladı

Suudi petrol devi Aramco 121 milyar dolar kar açıkladı

Aramco'nun 2022'de 535 milyar dolar olan toplam geliri geçen yıl 440 milyar dolara düştü.

Suudi petrol devi Aramco Pazar günü yaptığı açıklamada, enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle geçen yıl 121 milyar dolar kar elde edildiğini ve bu rakamın 2022 yılındaki rekor seviyesinden daha düşük olduğunu bildirdi.

OPEC+ ittifakı üyeleri küresel enerji fiyatlarını artırmak için üretimlerini kısmaya devam ederken Aramco, sonuçların yine de şirketin şimdiye kadarki en yüksek ikinci karı olduğunu söyledi.

Aramco 2022 yılında halka açık bir şirketin şimdiye kadar açıkladığı en büyük rakam olan 161 milyar dolar kar açıklamıştı.

Şirketin Suudi Menkul Kıymetler Borsası'na yaptığı açıklamada, "Bu düşüş temel olarak düşük ham petrol fiyatları ve düşük satış hacimleri ile zayıflayan rafinaj ve kimyasal marjlarının etkisini yansıtıyor" denildi.

Bu yıl daha düşük olmasına rağmen, Aramco dördüncü çeyrekte hissedarlarına ödeyeceği temettü miktarını 31 milyar doların üzerine çıkardı.

Enerji devi, sonuçlarını değerlendirmek üzere Pazartesi günü bir konferans planladı.

Aramco'nun 2022'de 535 milyar dolar olan toplam geliri geçen yıl 440 milyar dolara düştü.

Aramco CEO'su Amin H. Nasser yaptığı açıklamada, "Dayanıklılığımız ve çevikliğimiz, ekonomik zorluklara rağmen sağlıklı nakit akışlarına ve yüksek karlılık seviyelerine katkıda bulundu" dedi.

Resmi olarak Suudi Arabistan Petrol Şirketi olarak bilinen Aramco, üretimini günde 12,8 milyon varil petrol olarak açıkladı. Şirkete Suudi hükümeti tarafından, daha önce üretimi arttırma planlarına rağmen üretimini bu seviyede tutması talimatı verildi.

OPEC'in liderlerinden Suudi Arabistan, küresel petrol fiyatlarını arttırmak amacıyla üretimi düşük tutmaya çalışmak için Rusya ve grup dışındaki diğer ülkelerle ittifak kurdu.

Brent ham petrolü Pazar günü varil başına 82 doların altında işlem gördü.

Aramco'nun piyasa değeri ise 2 trilyon dolar.

Perşembe günü Veliaht Prens Muhammed bin Salman, Aramco hisselerinin yüzde 8'ini daha ülkenin önde gelen varlık fonuna 160 milyar doların üzerinde bir değerle devretti.

Kaynak: Mepa News, AP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.