"Suudi rejimi Musa el Karni'yi kasıtlı olarak katletti"

"Suudi rejimi Musa el Karni'yi kasıtlı olarak katletti"

Suudi Arabistanlı muhalifler, din alimi ve siyasi tutuklu Musa el Karni'nin hapiste kasıtlı olarak katledildiğini belirtti.

Suudi Arabistanlı muhalifler, din alimi ve siyasi tutuklu Musa el Karni'nin hapiste kasıtlı olarak katledildiğini belirtti.

Suudi Arabistan'daki insan hakları ihlallerini araştıran insan hakları kuruluşu ALQST yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre El Karni kasıtlı olarak öldürüldü.

ALQST tarafından yapılan açıklamaya göre, 12 Ekim günü yaşamını yitiren Musa el Karni'nin ölümüne, şiddetli şekilde darp edilmesi sebep oldu.

El Karni'nin kafasına ve yüzüne aldığı darbeler sebebiyle kafatası çatladı, yüzü deforme oldu. Ağır şekilde yaralanan El Karni'ye uygun olmayan, yanlış ilaçlar verildi. 15 yıllık hapis sürecinde ciddi işkenceler gören El Karni, bu sebeple yaşamını yitirdi.

Musa el Karni 2018 yılında da işkence sebebiyle felç geçirmişti.

Musa el Karni kimdir?

1954'te Suudi Arabistan'ın güneyindeki Cizan'da doğan Musa el Karni Suudi Arabistan'da dini eğitiminin ardından İslami ilimler alanında lisans, yüksek lisans ve doktorasını tamamlayarak Medine İslam Üniversitesi'nin Fıkıh Usulü bölümü dekanı olmuştu.

1980'li yıllarda gönüllü olarak Sovyetler Birliği'ne karşı Afganistan'da savaşa katılan Musa el Karni bu savaşta davet faaliyetlerinin yanında bizzat çatışmalara da katılmış, Usame bin Ladin ile de beraber çalışmıştı.

Daha sonra Suudi Arabistan'a dönen ve aynı zamanda da avukat olan Karni, 1990'lı yılların başında Suudi din bilginlerinin yönetime ülkedeki sorunlara dair uyarı mektuplarının organizesinde de yer almıştı.

1994'te Suudi yönetiminin, yönetimi eleştiren bazı din bilginlerini tutuklaması ve ülke genelinde baskısını artırmaya başlaması üzerine Karni tutuklanmasa da siyasi baskı görmüştü.

2003'te Suudi yönetiminin baskı dalgasını daha artırması ve din bilginlerine yönelik daha geniş bir tutuklama kampanyasına girişmesi üzerine Suudi Arabistan'da dini çevrelerde tutuklanma korkusuyla yönetime övgüde bulunan din bilginlerinin sayısında artış gerçekleşmişti.

Musa el Karni bu dönemde yönetimi övücü konuşmamış, cihat yanlısı açıklamaları ve cihat mefhumunu öne çıkarmasıyla dikkat çekmişti.

Musa el Karni'nin İslam'daki cihat mefhumuna dair bir konuşması, İkra TV 29 Ekim 2004

Şubat 2007'de Musa el Karni tutuklandı. Tutuklanmasının gerekçesi daha sonra El Kaide adına Suudi Arabistan'da gizli hücre kurma olarak açıklansa da Suudi muhalefeti asıl nedenin Karni'nin cihada dair konuşmaları ve Suudi yönetimini övmemesi olduğunu belirtti.

Musa el Karni'nin hapis hayatı boyunca sıklıkla kötü muamele ve ağır işkenceler gördüğü, sağlık durumunun çok kötü olduğu hapis hayatının başından itibaren belirtilmekteydi. Karni Kasım 2011'de Suudi mahkemesince 20 yıl hapse mahkum edilmişti.

musakarni.jpg

Musa el Karni. Soldaki fotoğraf, 2016 yılında vefat eden annesinin cenazesine katılmak üzere bir günlüğüne cezaevinden bırakıldığı gün çekilmişti.

Kötü sağlık durumu nedeniyle Arap Baharı döneminde Suudi Arabistan yönetiminden Karni'nin serbest bırakılması sıklıkla talep edilmiş, fakat bu gerçekleşmemişti. Karni'nin 12 Ekim 2021 veya bu günden birkaç gün önce hayatını kaybettiği açıklandı.

Suudi rejimi muhalifi Sultan el Abdeli'nin Suudi Arabistan'daki önemli siyasi tutuklulara dair yaptığı seride Musa el Karni bölümü

Sultan Abdeli'nin Musa el Karni'nin hayatını kaybetmesine dair konuşması

Suudi Arabistan'da Musa el Karni gibi binlerce siyasi tutuklunun olduğu belirtiliyor. 

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.