Tahriru'ş Şam lideri Cevlani: İdlib'i savunmaya hazırız

Tahriru'ş Şam lideri Cevlani: İdlib'i savunmaya hazırız

Tahriru'ş Şam lideri Ebu Muhammed el Cevlani, bir süredir beklenen İdlib saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Suriye'de faaliyet gösteren en aktif muhalif grup olduğu ifade edilen Tahriru'ş Şam Heyeti'nin (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Cevlani, Kurban bayramına dair mesajında İdlib'e dair birçok önemli konuya değindi.

Rusya ve İran destekli Esed rejimi ittifakının İdlib saldırısına yaklaşılırken, HTŞ'nin resmi tutumu ve lideri Cevlani'nin açıklaması merak ediliyordu.

Cevlani açıklamasında muhalifler arası dinamiklerden Türk silahlı Kuvvetleri'nin bölgedeki varlığına dair birçok konuya değindi.

Açıklamadan satır başları:

"İdlib savunması için hazırlıklar yapıldı"

-Cevlani, muhaliflerin İdlib'in savunulması için bir dizi uygulamaya gidildiğini, bunlar arasında bölgedeki IŞİD varlığına dair hamlelerin de yer aldığını ifade etti: "Bizler bayrama girerken Şam ehlinin başlattığı devrim, uluslararası istekler ve planların bulunduğu tehlikeli bir virajdan geçiyor. Rejimin kuzeye yığınak yapması ve operasyon hazırlıklarına başlaması herkesin gördüğü ve işittiği bir mesele haline geldi. (...) Bütün gruplardaki mücahitler Allah’ın izniyle toplanarak bölgenin korunması, tahkim edilmesi ve herhangi bir rejim saldırısının püskürtülmesi için kusursuz bir planlama yaptılar. Nitekim yapılan planlamaları aşamalar halinde gerçekleştirilmek üzere hayata geçirilmeye başlandı. İlk aşamada, Fua ve Keferya beldelerinde bulunan ve bölgeyi tehdit eden İranlı milisler bölgeden çıkarıldı. Daha sonra bölgedeki emniyet ve güveni sarsmaya çalışan haricilerin hücresel yapılanmalarına birkaç operasyon düzenledik, yapılanmalarının çoğunu çözdük, komutanlarını tutukladık ve tehlikeyi büyük oranda azalttık. Allah’ın fazlı ile haricilere karşı operasyonlar devam edecektir."

Uzlaşı arayan gruplar

-HTŞ lideri, İdlib'de rejimle uzlaşı arayışındaki gruplara yönelik hamlelerden de bahsetti: "Rejim ve avaneleri, güney bölgelerinin düşmesi için uygulamaya koyduğu ve barış görüşmeleri olarak isimlendirdiği çalışmaları İdlib bölgesi için de kullanmaya başladı. Fakat kuzeyde bulunan bütün gruplardan mücahit kardeşleriniz düşmanın planlarını çoktan idrak etti. Barış görüşmeleri adıyla yapılan görüşmeleri yürütenlere karşı operasyonlar düzenledik, liderleri de dahil olmak üzere çoğunluğunu tutukladık. Bu şekilde rejimin kuzey bölgelerine karşı uygulamaya koyduğu plan başarısızlığa uğramış oldu."

"Silahlarımız kırmızı çizgimiz"

-Muhalif lider, silahlı yöntemden vazgeçmeyeceklerini vurguladı: "Bugün Şam cihadının bulunduğu bu aşamada, bütün mücahit grupların, Müslümanlar tarafından bizlere emanet edilen silahların pazarlık kabul etmeyen ve hiçbir zaman müzakere masasına konulmayacak kırmızı çizgiler olacağına dair Allah’a  ve sabırlı halkımıza söz vermesi gerekmektedir. Silahlarımız kuvvet ve izzetimizin kaynağı ve kararlarımızın esasıdır. Aramızdan birinin, kendi silahı üzerinde müzakere etmeyi düşünmesi, onu bilfiil mağlup duruma düşürecektir. Düşmana teslim olmayı ve silahları teslim etmeyi düşünmek bile Allah’a, resulüne, şehitlerin kanlarına, esirlere ve zorla göç ettirilenlere ihanettir. Onca fedakarlıklar yapan ve zulüm karşısında yedi sene boyunca sabır gösteren halkımıza ihanettir. Şam’ın şerefli insanları güneyde gerçekleşen hadiselerin kuzeyde de meydana gelmesine izin vermeyecektir."

Ortak operasyon odası

-"Bugün sahada faal olan askeri kuvvetler, ortak bir operasyon odasında toplandı, sorumluluklar paylaşıldı ve bölgenin askeri anlamda tahkim edilmesi için çalışmalara başlandı. Diğer gruplar ile inovatif savunma ve hücum taktikleri hakkında istişarelerde bulunduk. Mücahitlere yeni askeri taktikler geliştirmeleri ve ani saldırı birliklerinin savaşın dengesini değiştirebileceğini aktardık. İşte bu şekilde birçok icraat Allah’ın izniyle uygulamaya konmuş durumda."

Türkiye'nin gözlem noktaları

-Ebu Muhammed el Cevlani, bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gözlem noktalarının varlığına güvenilerek tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini dile getirdi: "Halkımız, düşmana karşı koyarken Türk gözlem noktalarına itimat etmemelidir. Gözlem noktalarından verilen vaatler ve basın tarafından pompalanan açıklamalar sizi aldatmasın. Siyasi duruşları anlar içinde değişebilir. İtimat ve tevekkülümüz sadece bir olan Allah’a ve daha sonra mücahitlerimiz ile kendi ellerimizle hazırladığımız kuvvet ve şevkete güvenmeliyiz.  Kendi hazırlıklarımız ile ailemizi, toprağımızı, ırzımızı ve dinimizi savunmalıyız."

"Halkımızı savunmak için elimizden geleni yapacağız"

-"Kuzey bölgelerinin birçoğuna ziyaretler düzenledik ve kanaat önderleri, kabile temsilcileri, tüccarlar ve aydınlar ile görüştük. Onlarda, rejim ve avanelerine karşı savaşma konusunda azim ve dürüstlük gördük. İşte bu bizim halkımıza olan hüsnü zannımızdır. Halkın desteği omuzlarımızdaki yükü daha da arttırmaktadır. Halkımızı savunmak ve desteklemek için elimizden gelen fedakarlıkları yapacağımıza söz veriyoruz."

"Düşman bizi izale etmek istiyor"

-HTŞ lideri Cevlani, grubun bölgedeki en büyük ve aktif güç olduğunu ve bu sebeple kendilerinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını da söyledi: "Dosttan önce düşman da anladı ki Tahriru Şam Heyeti, Şam bölgesindeki ehli sünnetin en büyük gücüdür. Bu sebepten dolayı düşman, projelerini gerçekleştirmek ve devrimi sonlandırmak için Tahriru'ş Şam Heyeti’ni izale etmeye çalışmaktadır. Tahriru Şam Heyeti’ne yönelik bütün girişimler, düşmanın tehlikeli planlarına karşı bilinçli olan Şam ehli nezdinde kabul görmemektedir. Bilin ki: Ehli sünnetin maslahatı, himayesi, rahat bir hayat yaşamaları ve güvenliğinin sağlanması Rahman’ın şeriatının gölgesinde mümkündür ve şeriat bizim en öncelik verdiğimiz meselelerdendir."

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
5 Yorum