Tahriru'ş Şam'dan Soçi Anlaşması yorumu

Tahriru'ş Şam'dan Soçi Anlaşması yorumu

Türkiye ile Rusya arasında Soçi'de varılan anlaşmaya dair Tahriru'ş Şam açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında dün Soçi'de yapılan görüşme sonrası Suriye'nin kuzeyi için öngörülen çözüm planının ayrıntıları kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Bu kapsamda "muhalifler ve rejim kontrolündeki alanlar arasında silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulması, Türkiye ve Rusya'nın bu bölgede devriye gerçekleştirmesi, dadikal grupların faaliyet göstermemelerinin sağlanması" gibi hamlelerin gerçekleştirileceği açıklanmıştı.

Suriye'nin kuzeyindeki aktif muhalif gruplardan olan Tahriru'ş Şam'a (HTŞ) bağlı İba Haber Ajansı'nda, Soçi Anlaşması'na dair bir değerlendirmede bulunuldu.

Değerlendirmenin satır başları şu şekilde:

- Açıklamada, anlaşmanın en önemli maddelerinden birinin, "mücahitler ve Nusayri rejim arasında 15-20 kilometrelik bir silahtan arındırılmış bölge kurulması ve bölgede Türkiye ile Rusya'nın devriyelere başlaması" olduğu ifade ediliyor. Aynı zamanda tüm grupların, ellerindeki tanklar ve ağır silahlar gibi silahlarla bölgeden çekilmesinin öngörüldüğü belirtiliyor.

- HTŞ'ye bağlı medya kuruluşu, yapılan anlamayı Bosna Savaşı esnasında Srebrenitsa'da silahların teslimine dair yapılan anlaşmaya benzetiyor. Srebrenitsa'da da Bosnalılar BM güvencesinde silahsızlandırıldığı, daha sonra Hollandalı Barışgücü askerlerinin sözlerini tutmayarak halkı Sırplara teslim ettiği hatırlatılıyor.

- İba Haber Ajansı'nın değerlendirmesinde bu anlaşmanın, "diğer bölgelerin rejime teslimini sağlayan Astana'nın devamı niteliğinde olduğu", "Türkiye'nin kendi ulusal çıkarları doğrultusunda hareket ettiği ve uluslararası topluma uluslararası hukuka saygılı olduğunu, kararları uyguladığını göstermek istediği", "bölge halkının Srebrenitsa benzeri bir senaryodan korktuğu" öne sürülüyor.

Söz konusu yayında kullanılan dil, akademik çalışmalara orjinal haliyle kaynaklık edebilmesi için olduğu gibi aktarılmıştır.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.