Taliban, Afganistan-Tacikistan sınır kapısını ele geçirdi

Taliban, Afganistan-Tacikistan sınır kapısını ele geçirdi

Afganistan ile Tacikistan arasındaki ana sınır kapısı olan Şir Han Bandar'in Taliban tarafından kontrol altına alındığı doğrulandı.

Afganistan ile Tacikistan arasındaki ana sınır kapısı olan Şir Han Bandar'in Taliban tarafından kontrol altına alındığı doğrulandı.

Bölge kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Afganistan'ın Tacikistan'a olan sınır geçişlerinin sağlandığı, Kunduz vilayetine bağlı Şir Han Bandar sınır noktası dün birkaç saatlik çatışmanın ardından Taliban kontrolüne geçti.

Kabil hükümetine bağlı güvenlik güçlerinden 100'den fazla kişi Taliban saldırıları esnasında sınırın Tacikistan tarafına geçerek bu ülkeye sığındı.

Şir Han Bandar sınır kapısı Kunduz kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta.

Kabil hükümeti güçlerinden bir askeri yetkili isminin gizli kalması şartıyla AFP'ye yaptığı açıklamada, Taliban savaşçılarının sabahın erken vakitlerinde yüzlerce kişiyle sınır kapısına yürüdüğünü ifade etti.

Taliban'ın askeri sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından yapılan açıklamada da Pyanj Nehri üzerinde bulunan sınır kapısının ele geçirildiği doğrulandı.

Mücahid AFP'ye verdiği demeçte, "Kunduz vilayetinden Tacikistan'a olan ana sınır geçişi kontrolümüz altında" ifadelerini kullandı.

Afganistan barış süreci

Taliban ile ABD arasında Şubat 2020'de imzalanan anlaşma çerçevesinde Katar'ın başkenti Doha'da Afganlar arası görüşmeler devam ediyor. Uzun süredir devam eden bu görüşmelerde henüz sahaya etki sağlayabilecek bir ilerleme kaydedilebilmiş değil.

Kabil yönetimi bu görüşmelere gönderdiği temsilcileriyle Taliban'ı ateşkese ikna etmeye çalışırken, Taliban mevcut dönemde ateşkese sıcak bakmıyor.

Taliban, son iki ay içinde Afganistan genelinde en az 35 ilçe merkezini Kabil hükümeti güçlerinden ele geçirdi. Ülkedeki 34 vilayet merkezi ise Kabil hükümeti güçlerinin kontrolünde.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.