Taliban Afganistan'da iki günde iki ilçeyi ele geçirdi

Taliban Afganistan'da iki günde iki ilçeyi ele geçirdi

Taliban, Afganistan'da son iki günde iki ilçe merkezini ele geçirdiğini açıkladı.

Taliban, Afganistan'da son iki günde iki ilçe merkezini ele geçirdiğini açıkladı.

Hareket, son dönemde ABD destekli Kabil hükümeti kontrolündeki bölgelere yönelik saldırılarına hız vermiş durumda.

Taliban Zabul ilinde ilerliyor

Yerel kaynakların dün aktardığı haberlere göre, Afganistan'ın güney kesimindeki Zabul ilinin Dayçopan ilçe merkezi Taliban tarafından ele geçirildi.

Bölgede yoğun varlık gösteren Taliban'ın dün ilçe merkezine girdiği, Kabil hükümeti güçlerinin bölgeyi terk ettiği ifade edildi.

Taliban sözcülerinden Kari Muhammed Yusuf Ahmedi, ilçe merkezinin ele geçirildiğini doğruladı. Ahmedi, saldırıda 27 askerin öldürüldüğünü, 36'sının yaralandığını, çok sayıda silah ve mühimmatın ele geçirildiğini öne sürdü.

Ahmedi'ye göre saldırıda 8 Taliban mensubu da öldü ve yaralandı.

Taliban Zabul ilinde 15 Mayıs'ta Şamulzay, 16 Mayıs'ta Şinkay ilçesini ele geçirmişti.

Afganistan'ın kuzeyinde saldırılar

Taliban bugün de Afganistan'ın kuzeyindeki Tahar iline geniş ölçekli saldırılar başlattığını ilan etti.

Tahar ilinin batısında yer alan Kunduz ili, hareketin Afganistan'daki kalelerinden biri niteliğinde. Son dönemde Taliban, Kunduz'daki varlığını basamak olarak kullanarak Tahar ilinde ilerleme kaydediyor.

Yerel kaynaklar Taliban'ın bugün Tahar ilinin batı kesiminde yer alan Baharak, Havaca Gar, Deşti Kale ve Namak Ab ilçelerinde organize saldırılar başlattığını belirtti.

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid, saldırılar kapsamında Havaca Gar ilçe merkezinin tamamen kontrol altına alındığını kaydetti. Taliban ilçe merkezinden görüntüler de paylaştı.

Havaca Gar ilçesi kırsalında Taliban büyük ölçüde kontrol sahibiydi.

Bölge kaynakları ağır çatışmaların ardından Kabil hükümeti güçlerinin ilçe merkezini terk ettiğini kaydetti. Hükümet kaynakları konuya dair bir açıklama yapmadı.

Afganistan'da yaz aylarının gelmesiyle ülkenin tamamında çatışmaların şiddetini artıracağı tahmin ediliyor. Özellikle yılın büyük bir bölümünü iklim yönünden elverişsiz koşullarda geçiren kuzey kesimler ve dağlık bölgelerde, yaz aylarının gelişiyle iki tarafın da kapsamlı askeri hamleler gerçekleştirmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.