"Taliban Afganistan'da Mayıs ayında 5 ilçe merkezini ele geçirdi"

"Taliban Afganistan'da Mayıs ayında 5 ilçe merkezini ele geçirdi"

Taliban'ın Afganistan'da geçtiğimiz ay boyunca toplam beş ilçe merkezini ele geçirdiği ifade edildi.

Taliban'ın Afganistan'da geçtiğimiz ay boyunca toplam beş ilçe merkezini ele geçirdiği ifade edildi.

Afganistan konulu barış görüşmeleri ülke dışında düzenlenen konferans ve müzakerelerle devam ederken, ülke içinde de çatışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Ülkede Ramazan ayı boyunca karşılıklı saldırılar ve kapsamlı askeri hamleler devam etti. Taliban, söz konusu saldırılarda ülke çapında 5 ilçeyi ele geçirdiğini açıklarken, Kabil hükümeti de bir ilçeyi Taliban'dan geri aldığını duyurdu.

Afganistan üzerine analizleri ve araştırmalarıyla bilinen Batılı Long War Journal, Afganistan'da Mayıs ayında devam eden çalışmalara dair yayınladığı analizde şu ifadelere yer verdi: "Taliban'ın Afganistan ilçelerini kontrol ettiğine dair iddialar basın, Afgan hükümeti, ordu, Kararlı Destek Misyonu tarafından veya diğer şekillerde doğrulanmadıkça, bunları doğrulamak genellikle oldukça zor. Ancak, Taliban'ın ilçe merkezlerini ele geçirdiğine dair yaptığı açıklamaların zaman içinde büyük ölçüde doğru olduğu ortaya çıkıyor, genellikle Afgan hükümeti ve Kararlı Destek Misyonu'ndan daha büyük ölçüde doğru olduğu..."

Taliban 13 Mayıs tarihinde Gor ilinin Çersada, 15 Mayıs'ta Zabul ilinin Şamulzay, 16 Mayıs'ta Zabul ilinin Şinkay (Taliban bu ilçeyi Sayuri olarak adlandırıyor), 31 Mayıs'ta Badgis ilinin Murgab ve Uruzgan ilinin Çarçino ilçe merkezlerini ele geçirdiğini açıkladı.

Kabil hükümeti de 27 Mayıs'ta Gazni ilinin Diyak ilçe merkezini Taliban'dan geri aldığını duyurdu.

Afganistan konulu barış görüşmeleri sürerken, Taliban'ın saldırılarına yer yer ağırlık verdiği göze çarpıyor. Araştırmacılar, Taliban'ın barış görüşmeleri ile sahadaki askeri faaliyetleri organize bir biçimde yürüttüğünü belirtiyor.

Bu doğrultuda hareket, askeri ve siyasi faaliyetlerini koordine ederek, Afganistan'da yeniden kontrolü ele geçirmeye yönelik çabalarını sürdürüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.