BM raporu: Afganistan'da 100 bin Taliban mensubu var

BM raporu: Afganistan'da 100 bin Taliban mensubu var

BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan raporda Afganistan'daki çatışma ortamı kapsamlı bir biçimde ele alındı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne sunulan raporda Afganistan'daki çatışma ortamı kapsamlı bir biçimde ele alındı.

Rapor, Endonezya'nın BM Büyükelçisi olan ve BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili komisyonunun başkanlığını yapan Dian Triansyah Djani ve İngiltere'nin eski BM Büyükelçisi olan koordinatör Edmund Fitton-Brown imzasını taşıyor.

Raporda Taliban ve El Kaide'nin Afganistan'daki mevcut durumu, ülkedeki IŞİD varlığı, Afganistan'daki yabancı savaşçılar gibi konular ele alınıyor.

BM raporunun dikkat çeken ayrıntıları şu şekilde:

Taliban etkinliği

Raporda Taliban etkinliğine dair aktarılan bilgiler:

- Taliban genel lider kadrosunu koruyor ve grup içerisindeki birlik devam ediyor.

- Geçtiğimiz yıl 15-17 Haziran arasındaki bayram ateşkesi esnasında 25-30 bin arası Taliban mensubu, Kabil hükümeti kontrolündeki yerleşimlere giriş yaptı.

- Taliban'ın kırsal alanlardaki karakollara yönelik kapsamlı saldırıları, Afgan Ulusal Ordusu'nun moral motivasyonunu düşürüyor ve Taliban'ın kontrol alanını genişletmesinin önünü açıyor.

- Taliban'ın aktif savaşçı sayısı 55-85 bine ulaşmış durumda. Aracılar ve savaş dışı diğer Taliban mensuplarıyla birlikte bu sayı 100 bine ulaşıyor.

- Afganistan'ın yüzde 25-30'u Taliban tarafından kontrol ediliyor, yüzde 40-50 arası bölge iki Taliban ile Kabil hükümeti arasında çekişmeli durumda.

El Kaide varlığı

Raporda El Kaide varlığına dair aktarılan bilgiler:

- Ülkede El Kaide mensupları da dahil olmak üzere yabancı gruplar Taliban altında varlık gösteriyor. Taliban El Kaide'ye güvenli bir liman sağlıyor.

- El Kaide Badahşan ilinin Tacikistan sınırında, Paktika, Zabul, Kunar, Hilmend ve Kandahar illerinde aktif durumda.

IŞİD

Raporda IŞİD etkinliğine dair aktarılan bilgiler:

- IŞİD'in ülkedeki varlığı Nangarhar ve çevresinde sıkışmış durumda.

- Afganistan'da toplam 2.5-4 bin IŞİD mensubu olduğu düşünülüyor.

Yabancı savaşçılar

Raporda Afganistan'daki yabancı savaşçılara dair aktarılan bilgiler:

- Ülkede 20'den fazla yabancı menşeli grup Taliban koruması altında faal durumda. Ülkede halen 8-10 bin yabancı savaşçı var.

- Yabancı menşeli gruplar arasında El Kaide, Hint Altkıtası El Kaidesi, Pakistan Talibanı, Leşkeri Tayyibe, Özbekistan İslami Hareketi, Doğu Türkistan İslami Hareketi gibi gruplar da var.

- Afganistan'ın kuzeyindeki Bahadşan'da 400 Doğu Türkistanlı yabancı savaşçı aktif halde.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.