Afganistan'da sivillerin öldüğü saldırının sorumlusu ABD çıktı

Afganistan'da sivillerin öldüğü saldırının sorumlusu ABD çıktı

Afganistan'da geçtiğimiz yıl düzenlenen ve sivillerin hayatını kaybettiği saldırının sorumlusunun ABD güçleri olduğu ortaya çıktı.

Afganistan'da geçtiğimiz yıl düzenlenen ve sivillerin hayatını kaybettiği saldırının sorumlusunun ABD güçleri olduğu ortaya çıktı.

New York Times, Afganistan'da geçtiğimiz yıl yaşanan ve üstü kapatılan bir sivil katliamının detaylarını haberleştirdi.

İran'da çalışan Mesihurrahman Mubariz, 23 Eylül 2018 günü Afganistan'ın doğusundaki evinden gelen telefonu açtı. Telefondaki kişi eşiydi ve evlerini askerlerin bastığını söylüyordu. Mubariz ailesinin evini basan askerler ABD ve Kabil hükümeti askerleriydi.

"GPS güdümlü bir Amerikan füzesi..."

Mubariz, bir süre sonra ailesini geri aradığında, telefonlar kapalıydı. Çünkü GPS güdümlü bir Amerikan füzesi evlerinin hedef almış, ailesinin üyeleri katledilmişti. Hayatını kaybeden 12 sivilin cesedi enkaz haline gelmiş evden güçlükle çıkarıldı.

Afganistan'daki ABD güçleri olaydan kısa bir süre sonra yaptıkları açıklamada, saldırıdan sorumlu olmadıklarını belirtti. Ancak olaydan 3 ay sonra, saldırının Mubariz ailesinin evi üzerine yapıldığı ve koordinat bilgileri doğrulandı. ABD ordusu bu sefer de, Mubariz'in evinden askerlere keskin nişancı ateşi açıldığını iddia etti. Fakat bu iddialar hiçbir zaman doğrulanmadı.

Saldırının ardından yapılan saha araştırmaları ve röportajlar, saldırının hassas güdümlü bir Amerikan bombasıyla gerçekleştirildiğini ortaya çıkardı. Bu tür bombaları Afganistan'da sadece ABD ordusu kullanıyor.

vardakfuze.jpg

ABD saldırısında kullanılan füzenin kalıntıları

"Sessizce oturmayacağım"

Taliban, söz konusu bölgede askerlere ateş açan bir Taliban savaşçısı olduğu iddiasını reddetti. Yerel kaynaklar da ABD askerleri bölgedeyken, burada herhangi bir Taliban mensubunun olmadığını doğruladı. Taliban kontrolünde olan Molla Hafız köyü Vardak ilinde bulunuyor.

Mesihurrahman Mubariz şu ifadeleri kullandı: "Gittiğimde evim iyi durumdaydı, geri döndüğümde ise yok edilmişti, çocuklarım ise mezardaydı. Fakat sessiz bir şekilde oturmayacağım."

Saldırı gerçekleştiği zaman, Vardak ili valilik sözcüsü Abdurrahman Mangal, saldırının Taliban'a karşı düzenlendiğini ve herhangi bir sivilin zarar görmediğini iddia etmişti.

Ancak köy halkı ve ilçe kaymakamı Raz Muhammed Hemat Vezir, saldırıda aralarında kadın ve çocukların da olduğu 12 kişinin öldürüldüğünü doğrulamıştı.

"ABD iddiaları gerçeği yansıtmıyor"

Mubariz, evinin Taliban'ın merkezinden yaklaşık 150 metre uzakta olduğunu belirtti. Saldırı düzenlendiğinde, Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid sivillerin hedef alındığını ve 12 kişinin öldüğünü sosyal medya hesabında paylaşmıştı.

Açıklamalar ve iddialar arasında geriye kalan tek gerçek vardı. Mubariz'in eşi, çocukları Enise (14), Safiye (12), Muhammed Vikad (10), Muhammed İlyas (8), Semine (7), Fehime (5), Muhammed Feyyaz (4) ve dört kuzeninin mezarları.

Saldırı sonrası ABD güçlerinin yaptığı açıklamalar ve sahadaki gerçeklik, ABD'nin Afganistan'da sivil kayıplar konusunda yaptığı açıklamaların ve verdiği rakamların çoğu zaman gerçeği yansıtmadığını ortaya koyar nitelikte.

Kaynak: Mepa News

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.