Taliban ateşkesi reddetti

Taliban ateşkesi reddetti

Taliban ülkede barış aktivistleri ve yerel kişilerce teklif edilen ateşkes önerilerini reddetti.

Taliban geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ülkede sivil toplum kuruluşları ve aktivistler tarafından yapılan ateşkesi uzatma çağrılarını reddetti.

"ABD'nin amaçlarına hizmet etmeyin"

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid aktivistlere ve diğer kişilere "ABD ve uluslararası güçlerin amaçlarına hizmet eden hareketlere katılmama" çağrısı yaptı.

Zebihullah Mücahid yaptığı açıklamada "süregelen işgal yahut yabancıların çekilmesi konusunda kimsenin konuşmadığını", bu çağrılarda amacın "Taliban'ın silahlarını indirmesi ve işgalciler tarafından empoze edilen rejimin kabul edilmesi olduğunu" vurguladı.

Ramazan bayramında ülkede uygulanan ateşkes özellikle Kabil hükümeti cephesinde uzun sürecek bir ateşkesin başlangıcı olarak görülmüş ancak Taliban bunu reddederek saldırılara devam etmişti.

Taliban ateşkesi reddediyor

Geçtiğimiz haftalarda ülkenin güneyindeki Hilmend'den başkent Kabil'e yürüyerek gelen barış konvoyu her iki tarafa da savaşı durdurma çağrısı yapmış ve ateşkes girişimlerinde bulunmuştu. Ülkede aşiret liderlerinin ve saygın kişilerin kendi bölgelerinde ateşkesi zorlaması gerektiği ifade edilmişti.

Afganistan'da aktivistlerin ve diğer kişilerin Taliban ile Kabil hükümeti güçleri arasında gerek ülkenin genelinde gerekse belirli bölgelerde ateşkesi sağlama girişimleri bir süredir devam ediyor. Kabil hükümeti Taliban'ın silah bırakması ve siyasi sürece katılması amacıyla ateşkes girişimlerine oldukça sıcak bakıyor. Ancak Taliban kendi talepleri yerine getirilmeden ülkede herhangi bir ateşkesi kabul etmeyeceğini daha önce de deklare etmişti.

Taliban ilk olarak yabancı güçlerin ülkeden tamamen çekilmesi şartını öne sürüyor. Grup, eğer bu talebi yerine getirilmezse saldırılara devam edeceğini ifade ediyor. Taliban aynı zamanda söz konusu girişimlere, Taliban'ın direnişini baltalamak ve ABD'nin Afganistan'daki amaçlarını gerçekleştirmek için bir plan olarak bakıyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.