Taliban: Afgan milletinin diğer adıyız

Taliban: Afgan milletinin diğer adıyız

Taliban, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in yorumlarına cevaben geçtiğimiz günlerde bir açıklama yayınladı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in yorumlarına cevaben Taliban geçtiğimiz günlerde bir açıklama yayınladı ve oluşumun Afgan milletlerinin tek temsilcisi olduğunun altını çizdi.

ABD’ye dış  politika noktasında danışmanlık yapan ve Taliban ile masaya oturulması üzerine kurulu bir stratejik adım atılmasını savunan bazı analistler durumun böyle olmadığını savunuyor.

23 Haziran’da yayınlanan Taliban açıklamasında, Stoltenberg’in “barışı tesis etmenin yolu Afganistan’dan çekilmek değil, bunu başarmanın yolu Afganistan’da kalmaktır” ifadelerine de cevap verildi.

Taliban tarafından verilen cevapta, oluşumun 10 yıldan fazla süredir, tavizsiz bir şekilde üzerinde durduğu, tarafların masaya oturabilmesi için bütün yabancı güçlerin ülkeyi terketmesi şartı hatırlatıldıktan sonra, oluşumun kendisini Afgan milletinin tek temsilcisi olarak gördüğünün altı çizildi.

Açıklamada, grubun askeri yollardan mağlub edilemeyeceğinin anlatıldığı kısımdaki “Taliban sadece bir grup ismi değil, aynı zamanda Afgan milletinin isimlerinden birisidir” ifadesi özellikle dikkat çekiyor.

Bazılari için bu söylem önemsiz olabilir ancak, ABD’nin masaya oturması gerektiğini düşünen kesim Taliban’ın Afganistan İslam Emirliğini tekrar kurma niyetinin olmadığında ve Afgan hükümeti ile masaya oturmaya hazır olduğunda ısrar ediyor. Bu çerçeveden bakıldığında Taliban’ın bu söyleminin aslında çok önemli olduğu görülüyor.

Analist Barnett R. Rubin'in konu ile ilgili görüşleri şu şekildedir:

Afganistan İslam Emirliği, Taliban’ın şu anda zaten kullandığı ismidir. Grubun amacı, yabancı askerlerin ülkeden çekilmesi ve Afgan milletinin “inançları ile uyumlu, kalıcı bir hükümet kurulmasıdır.” Söylemlerine bakıldığında, şimdiki hal ile gelecekte istedikleri hal arasında bir fark olduğu açıktır.

 

Aynı zamanda, “Afgan milletinin inançları” demek, “Afganistan İslam Emirliği'nin inançlarından” veya “bizim inançlarımızdan” denilmesinden farklı anlamlar taşır. Afgan milletinin amaçları demek Afganistan’da yaşayan ve mozaik bir yapıya sahip halkların inançları demektir.

Kendisini Taliban’a nispet eden kişiler kapalı kapılar ardında ne derse desin -şunu hatırlatmakta fayda var ki Taliban tekrar tekrar, oluşumun temsilcilerinin ABD, NATO ve Afgan hükümeti yetkilileri ile herhangi bir şekilde görüşmediğini ifade etti ve geçmişte ABD’nin kendisini Taliban’a bağlı olarak tanıtan kişiler tarafından kandırıldığını da bilmeyen artık yoktur- Taliban kendisini Afgan milletinin yegane meşru temsilcisi olarak gördüğünü açık bir şekilde uzun zamandır söylüyor.

Taliban’ın bugüne kadarki açıklamalarında Kabil hükümetinin Batı'nın gayrımeşru kuklası olduğu çok açık bir şekilde sürekli olarak ifade edildi.

2016 yılının Ocak ayında Taliban, ülkenin yönetimi konusunda kimse ile güç paylaşımına gitmeyeceğinin altını çizmiş ve “Emirlik, milletimizin tek temsilcisidir” ifadesini kullanmıştı:

İslam Emirliği göğüs gerdiği bütün bu ölümü ve yıkımı, birkaç bakanlık veya bir parça güç için sırtlanmamıştır. Tam aksine Taliban, milletimizin, İslam hukuku, sosyal adalet ve ulusal çıkarlar üzerine kurulacak ve sevgili ülkemizi tekrar inşa etmek için çalışacak adil ve barışçıl bir devlete dair besledikleri umut ve arzularının toplandığı ve vücut bulduğu bir platformdur.

 

Afganistan halkları bu amaç uğrunda evlatlarını seve seve feda etmektedir. -Halklarımızın asıl temsilcisi olarak- Afganistan İslam Emirliği, umutlarımızda yaşayan bu Afganistan hayata geçinceye kadar, hem barış için çalışmaya hem de silahlı olarak mücadele etmeye devam edecektir.

ABD, NATO ve Kabil hükümeti masaya oturulması ve barış konularında hala iyimser. Bayram sebebiyle ilan edilen ateşkesi, tek taraflı olarak uzatmaları da ilginç bir hamle oldu. Ancak Taliban üç günlük aranın ardından ülke çapındaki operasyonlarına tekrar devam etmeye başladı.

Taliban, Afgan hükümeti ile konuştuğu iddialarını inkar ediyor ve herhangi bir şekilde konuşmaların başlaması için ön şart olarak bütün yabancı kuvvetlerin ülkeden çekilmesi şartında ısrar ediyor.

Ek olarak, grup işbirliği içinde olduğu El Kaide ve benzeri gruplarla olan ilişkilerini kesmeyi reddediyor.

ABD yönetimi Taliban’ı ve Afganistan İslam Emirliği’ni tekrar kurma amacını tam olarak anlamakta muvaffak olmadığı sürece Afganistan’ı da asla anlayamayacaktır.

Long War Journal'de yayınlanan ve Bill Roggio tarafından kaleme alınan bu analiz Mepa News okurları için tercüme edilmiştir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum