Taliban, Kabil hükümetinin meşhur komutanı Azizullah'ı öldürdü

Taliban, Kabil hükümetinin meşhur komutanı Azizullah'ı öldürdü

Taliban, başkent Kabil'de düzenlediği saldırıda Azizullah'ın öldürüldüğünü açıklamıştı.

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından dün sosyal medya ağları üzerinden yapılan açıklamada, Kabil hükümeti güçlerine bağlı güvenlik biriminden meşhur bir isim olan Azizullah Kervan'ın öldürüldüğü ifade edildi.

Sözcünün açıklamasında Azizullah'ın başkent Kabil'de düzenlenen "özel bir suikast" ile öldürülüğü bilgisi paylaşıldı.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Kabil hükümetine bağlı medya kaynakları ve hükümete yakın aktivistler Azizullah'ın Kabil'de bir suikaste uğradığı yönünde açıklamalar yaptılar. Daha sonrasındaysa hükümete bağlı medya kaynakları tarafından Azizullah'ın ölüm haberi doğrulandı.

az11.jpg

Azizullah Kervan

Aslen Afganistan'ın doğusundaki Paktika vilayetine bağlı Urgun ilçesi sakini olan Azizullah'ın, Paktika ilinde kurduğu bir milis operasyon gücüyle doğrudan Afganistan'daki ABD güçlerine bağlı olduğu biliniyor. 

ABD'nin Paktika vilayeti başta olmak üzere Afganistan genelinde gerçekleştirdiği birçok operasyona iştirak ettiği bilinen Azizullah, sivillere yönelik işlediği savaş suçlarıyla da anılıyordu. 

Azizullah, beraberindeki milis operasyon gücüyle ABD ordu personelinin de katıldığı baskında bir sivili tutukluyor:

az2.jpg

Paktika vilayetindeki birçok sivili Taliban üyesi olmak veya Taliban'a yardım etmek suçundan tutuklayıp ABD kontrolündeki gözaltı merkezlerine gönderen Azizullah, birçok kez suikaste uğradı. 

Hedef alındığı birçok bombalı suikastten yaralı olarak kurtulmayı başaran Azizullah'ın öldürülmesi Taliban tarafından büyük bir askeri başarı olarak nitelendiriliyor. 

Paktika vilayetinde Yerel Polis Gücü olarak göreve başlayan Azizullah, zaman içinde ABD ve CIA yetkilileriyle sağladığı iletişim sayesinde Afganistan'ın en meşhur isimlerinden biri oldu. ABD tarafından ülkede hiçbir yerel güvenlik personeline sağlanmayan imkanlar Azizullah'a sağlandı. 

Peştun ağırlıklı bir bölgede yaşayan Azizullah'ın aslen Tacik olduğu da ifade edilmekte.

Sonuç olarak:

Taliban'a bağlı kaynaklar sosyal medya ağları üzerinden Azizullah Kervan'ın ölümünü birçok farklı dilde ilan etti. Şüphesiz ki Taliban'ın saldırılarından defalarca kurtulmuş bu ismin (En az 13 saldırıdan kurtulduğu iddia ediliyor) öldürülmesi Taliban savaşçılarının safında büyük bir moral etkisi oluşturacak.

Paktika bölgesinde eskisi kadar etkin olmasa Azizullah Kervan ABD için önemli bir askeri isimdi. Bu ismin Taliban tarafından öldürülmüş olması Paktika gibi stratejik bir vilayet için aslında oldukça önemli.

Paktika vilayeti:

Afganistan'ın doğusunda, Pakistan'ın kabile bölgeleriyle sınır olan Paktika vilayeti, Taliban'ın bölgedeki bir askeri üssü konumunda. Afganistan'daki savaşın ABD aleyhine işlediği bu dönemde Azizullah'ın öldürülmesinin sahaya olacak etkilerini ilerleyen dönemde gözetlemek mümkün olacak. 

Burada atlanmaması gereken bir nokta da Taliban'ın bir süredir kent merkezlerinde belli isimlere yönelik düzenlediği "nokta suikast" saldırılarıdır ki bu konunun ayrıca işlenmesi gerekiyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.