Taliban Hilmend'de ABD üssüne düzenlediği saldırının ayrıntılarını paylaştı

Taliban Hilmend'de ABD üssüne düzenlediği saldırının ayrıntılarını paylaştı

Taliban, Afganistan'ın güneyindeki Hilmend'de yer alan bir ABD askeri üssüne yönelik düzenlediği saldırının ayrıntılarını paylaştı.

Taliban, Afganistan'ın güneyindeki Hilmend'de yer alan bir ABD askeri üssüne yönelik düzenlediği saldırının ayrıntılarını paylaştı.

Hareket, geçtiğimiz günlerde Hilmend'de yer alan, eskiden Camp Bastion olarak da bilinen Şorab Hava Üssü'ne yönelik bir saldırı başlattı.

Ülkenin güney bölgesindeki en önemli askeri üs olan Şorab Hava Üssü, ilk olarak 2006 yılında İngiltere tarafından Camp Bastion olarak inşa edilmiş ve zamanla daha büyük bir üs halini almıştı. Batılı kaynaklar üssü "dünyanın en güvenli yeri" olarak niteliyordu.

Taliban, saldırının Perşembe günü gece yarısına yakın saatlerde başladığını ve 46 saat sürdüğünü ifade etti. Taliban'ın devam eden Hendek bahar operasyonları kapsamında yapıldığı ifade edilen saldırıda 9 Taliban mensubunun yer aldığı belirtildi.

Açıklamaya göre gece görüş ekipmanları, hafif ve ağır silahlar, güçlendirilmiş patlayıcılara sahip Taliban mensupları üç yönden üsse giriş yaptı. Taliban mensuplarının üsse girmesiyle çatışmalar başladı. Dün gece saatlerinde son Taliban mensubunun da öldürülmesiyle üssün içerisindeki çatışmalar sona ermiş oldu.

"137 ABD askeri öldü"

Taliban, saldırıda aralarında 15 pilotun ve 18 mühendisin de olduğu 137 ABD askerinin öldürüldüğünü, 19'unun ise yaralandığını öne sürdü. Taliban'a göre çatışmalarda 142'si komando olmak üzere toplam 260 Kabil hükümeti askeri ölürken 73'ü ise yaralandı. Öldürülenler arasında kışlanın komutanı Sirac'ın ve komando birliklerinin komutanı Mansur'un da olduğu öne sürüldü.

Taliban sözcüsü Kari Yusuf Ahmedi, saldırıda Kabil hükümetine ait iki helikopterin, yabancı güçlerine ait birçok helikopter ve hava aracının tahrip edildiğini öne sürdü. Bunun yanı sıra 33 Humvee, 19 M117 zırhlı araç, 27 pikap, 21 uluslararası araç, 7 askeri ambulans, 11 yakıt tankeri, 1 lojistik depo, 1 mühimmat deposu, 2 yakıt deposu, 1 hava aracı tamirhanesi, 1 askeri araç tamirhanesi, erzak ve askeri ekipmanla dolu onlarca konteyner ve çadır, bir hava gözetleme radarı ve çok sayıda askeri yapının sistematik olarak tahrip edildiği ifade edildi.

Taliban üssün içerisindeki askeri ekipmanların da saldırıda kullanıldığını, üsteki askeri yapıların yüzde 40 kadarının yok edildiğini iddia etti.

Kabil hükümeti, saldırının ilk saatlerinde, saldırıda 23 askerin öldüğü açıklamasının ardından herhangi bir açıklama yapmadı. Afganistan'daki ABD birliklerinin sözcüsü Dave Butler, saldırıda ABD birliklerinin herhangi bir kayıp vermediğini ifade etti.

Saldırı, yakın zaman içerisinde Taliban tarafından düzenlenen en kapsamlı saldırı niteliğinde. ABD ve Kabil hükümeti saldırıya ilişkin detaylı bir açıklama yapmazken, saldırının iki taraf arasındaki ateşkes görüşmelerini nasıl etkileyeceği merak konusu.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.