Afganistan barış görüşmeleri sürerken Taliban saldırılarının dozu artıyor

Afganistan barış görüşmeleri sürerken Taliban saldırılarının dozu artıyor

Afganistan'da barış süreciyle birlikte sahada çatışmalar da yoğunlaşıyor.

Afganistan'da barış süreciyle birlikte sahada çatışmalar da yoğunlaşıyor.

Ülkede ABD ile Taliban arasında 17'inci yılını dolduran savaşı sona erdirmek için başlatılan ateşkes görüşmeleri tüm hızıyla sürerken, barış görüşmeleri sahadaki çatışmalara azaltmış değil. Afganistan'ın birçok bölgesinde Taliban saldırı pozisyonunda, Kabil hükümeti ise ağır kayıplar veriyor.

Kış mevsimine rağmen saldırılarda artış

Afganistan'da çatışmaların ve karşılıklı operasyonların görece olarak azaldığı kış mevsiminin içinde bulunuluyor. Ülkede yoğun kar ve yağmurlar ile şiddetli soğuğun hakim olduğu bu dönemde dahi çatışmalar oldukça yüksek seviyede seyrediyor. Askeri ve siyasi açıdan sıcak geçen kış dönemi, bahar ve yaz aylarında Afganistan'da oldukça ciddi bir çatışma ortamına şahit olunacağının göstergesi.

Taliban'ın barış süreci esnasında saldırılarını yoğunlaştırmasının en büyük nedeni görüşmelerde elini güçlendirmek ve uluslararası kamuoyuna, medyaya ve diplomatik kaynaklara bir mesaj vermek. Bu doğrultuda Taliban'ın siyasi ofisi ile askeri faaliyetlerinin paralel bir seyri söz konusu. Taliban'ın Zebihullah Mücahid, Şir Muhammed Abbas Stanikzay, Süheyl Şahin, Molla Abdulgani Birader gibi figürlerinin sıklaşan röportaj ve açıklamaları, hareketin uluslararası arenada son dönemde hiç olmadığı kadar eli güçlü bir aktör hale geldiğinin göstergesi.

Taliban'ın son dönemde ülkenin farklı bölgelerinde hız verdiği saldırıları incelemek mümkün.

Taliban saldırıları

Hareketin Afganistan'da en güçlü olduğu illerden biri Hilmend. Taliban, Hilmend'in yüzölçümünün yaklaşık yüzde 85'inin kendi ellerinde olduğunu ifade ediyor.

Hilmend ilinde son dönemin en büyük saldırısı geçtiğimiz günlerde Şorab Hava Üssü'ne gerçekleştirildi. Taliban üsse yönelik saldırıda 137 ABD askerinin, 260 Kabil hükümeti mensubunun öldürüldüğünü öne sürdü. Bu saldırı, ABD'nin ülkeden çekilmeyi zamana yayacağı söylentilerinin ardından geldi. Taliban, saldırıyla ABD'ye ve uluslararası kamuoyuna "Afganistan'da güvenli olan hiçbir nokta yok" mesajı vermiş oldu.

İlin diğer bölgelerinde de çatışmalar devam etti. Hilmend'de çatışmaların en yoğun olduğu bölgelerden biri olan Sengin ilçesinde Taliban Kabil hükümetinin saldırısında 49 askerin öldüğünü ve yaralandığını, 12 askerin ise yakalandığını ifade etti. Yakalanan askerlerin fotoğrafları da yayınlandı.

Ülkenin kuzey kesimindeki Saripul ili de son dönemde Taliban'ın artan etkinliğine sahne oluyor. Taliban'ın yüzde 68'ini kontrol ettiğini öne sürdüğü ilde çatışmalar Sançarak ilinde yoğunlaşmış durumda. Taliban, ilçede devam eden çatışmalarda Kabil hükümetinden 33 ölü, 44 yaralı olduğunu, 4 askerin de yakalandığını ifade ederken, ilçenin tamamen Taliban eline geçmek üzere olduğu rapor ediliyor.

Afganistan'ın Ferah, Herat, Kunduz, Bağlan, Faryab, Belh gibi çeşitli illerinde çatışmalar da yoğunluk kazanıyor. Yerel kaynakların raporları, Kabil hükümetinin çatışmalarda önemli ölçüde kayıp verdiğini doğruluyor.

Taliban'ın ABD ile yaptığı görüşmeler ve sahadaki askeri faaliyetleri paralel şekilde devam ediyor. Bahar aylarının gelmesiyle, Kabil hükümeti üzerindeki siyasi ve askeri baskının daha da artması bekleniyor. Bu durumun Afganistan'da barış sürecine nasıl yansıyacağı ise merak konusu.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.