Taliban Katar ofisine eski Guantanamo mahkumlarını atadı

Taliban Katar ofisine eski Guantanamo mahkumlarını atadı

Taliban, Katar'ın başkenti Doha'daki ofisine Guantanamo'dan serbest bırakılan 5 eski Taliban mahkumunu atadı.

Taliban elindeki esir ABD askeri Bowe Bergdahl karşılığında Guantanamo'dan serbest bırakılan 5 Taliban mahkumu, hareketin Katar ofisine atandı. Kararı Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid açıkladı.

Guantanamo'dan serbest bırakılan beş isim, Taliban ile ABD arasındaki müzakerelerde rol oynayacak. Kabil hükümetine yakın kaynaklar söz konusu beş ismin, "Taliban'ın kurucu lideri Molla Ömer'e yakın kişiler olduğu, bunun da hareketin genel görüşünü değiştirmediğini gösterdiğini" öne sürüyor.

ABD tarafından serbest bırakılan beş Taliban lideri şöyleydi: Muhammed Fazl, Herat ilinin eski Taliban valisi Hayrullah Hayrhva, Taliban dönemi İstihbarat Bakan Yardımcısı Abdulhak Vasık, Taliban'ın Guantanamo'da tutulan en üst düzey lideri sayılan Molla Muhammed Nuri ve Taliban iletişim sorumlularından Muhammed Nabi Ömeri.

Bu kişilerin üst düzey isimler olduğu ve Taliban içinde ağırlıklarının bulunduğu belirtiliyor. Beş isim de Peştun ve Güney Afganistan kökenli. Beş Taliban lideri, 2009 yılında Taliban tarafından esir alınan ABD askeri Bowe Bergdahl ile 2014 yılında takas edilmişti.

Beş Taliban liderinin Guantanamo'da çekilmiş fotoğrafları

Taliban ile ABD arasında görüşmeler sürerken bu kararın görüşmeleri nasıl etkileyeceği bilinmiyor. Taliban, "ABD kuklası" olarak nitelediği Kabil hükümetiyle görüşmeyi reddederek ABD ile doğrudan görüşme talep ediyordu. Taliban ve ABD arasında ilk doğrudan görüşmenin Ekim ayının ortasında yapıldığı ifade edilmişti.

Afganistan, ABD'nin en uzun savaşı niteliğinde. 17'nci yılını dolduran savaş şu ana dek ABD'ye en az 1 trilyon dolara mal oldu. Afganistan savaşını sona erdirmek için ABD, Taliban ile bir süredir müzakereler yürütüyor. Taliban, tüm yabancı güçlerin ülkeden çekilmesini barış için şart koşuyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.