Taliban, kuzeyin en büyük şehri Mezar-ı Şerif kapılarında

Taliban, kuzeyin en büyük şehri Mezar-ı Şerif kapılarında

Taliban, Afganistan’da yeni alanlar kazanmaya ve buralarda denetimi tamamen eline geçirmeye devam ediyor.

Taliban, Afganistan’da yeni alanlar kazanmaya ve buralarda denetimi tamamen eline geçirmeye devam ediyor. 

Öte yandan bölgedeki yerel güçler kuzeyin en büyük şehri Mezar-ı Şerif’i sonuna kadar savunacaklarını dile getiriyorlar.

Gani'den yerel güçlere çağrı

Kabil hükümeti lideri Eşref Gani de yerel güçlere çağrıda bulunarak Taliban’a karşı mücadelede hükümete destek vermelerini istedi. ABD yönetimiyse ülkeyi savunma görevinin Kabil hükümetinin kendisine ait olduğu mesajını verdi.

ABD: Ülkeyi savunmak Kabil yönetiminin işi

Pentagon Sözcüsü John Kirby son olarak yaptığı açıklamada, 'Kabil hükümetinin kendi ülkesini savunma görevi olduğunu ve bunun onların mücadelesi olduğunu' dile getirdi.

Samangan vilayet merkezi Aybak kasabası sakinleri Mezar-ı Şerif ve Kabil arasındaki karayolu arasındaki bölgede Taliban güçlerinin kasabadaki hükümet binalarına girmek üzere toplanıp hazırlık yaptıklarını belirtiyorlar.

Halk hükümete bağlı güvenlik güçlerinin büyük çoğunluğunun bu sırada kasabayı terk ettiğini ifade ediyor.

Mezar-ı Şerif

Bu noktada kuzeydeki Mezar-ı Şerif kritik öne sahip şehirlerden biri. Bu şehrin Taliban’ın eline geçmesinin Eşref Gani hükümetini inanılmaz derecede zorda bırakacağı yorumları yapılıyor.

Gani’nin yardımcıları bölgedeki yerel güçlerle görüşmeler yaparak şehrin savunulması konusunda ortak planlar hazırlıyorlar.

Taliban, son olarak ülkenin batısında ve güneyinde yedi bölgede eyaletlerin başkentlerinde denetim sağladıklarını açıkladı.

Öte yandan Taliban ve Eşref Gani hükümeti arasında süren barış görüşmelerinde henüz bir sonuca varılmış değil. Askerlerini bu ay sonu itibariyle tamamen Afganistan’dan çekecek olan ABD yönetimi de Taliban’a uzlaşıya varması konusunda baskı yapmayı sürdürüyor.

Kabil hükümeti Pakistan ve çevre ülkelerde Taliban’a yönelik mühimmat ve malzemelerin geçişine izin vermemesi konusunda baskı yapıyor. Pakistan yönetimi Taliban’a destek verdiği iddialarını reddediyor.

Kaynak: Amerika'nın Sesi, Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.