Taliban'dan Pakistan ve bölge ülkelerine: 'ABD'ye askeri üs sağlamanın sonuçları ağır olur'

Taliban'dan Pakistan ve bölge ülkelerine: 'ABD'ye askeri üs sağlamanın sonuçları ağır olur'

Afganistan'daki Taliban Hareketi, Pakistan'ın ABD'ye, Afganistan'daki varlığına destek olma amacıyla kara ve hava sınırlarını açma kararına tepki gösterdi.

Afgan Talibanı, Pakistan'ın ABD'ye, Afganistan'daki varlığına destek olma amacıyla kara ve hava sınırlarını açma kararına tepki gösterdi.

"ABD'ye Afganistan'a saldırması için üs vermeyin"

Taliban tarafından sosyal medya ağları üzerinden servis edilen açıklamada, ABD'nin Afganistan'dan çekildikten sonra, ülke içinde saldırılarına devam etmek üzere bölge ülkelerinde varlığını sürdüreceğine dair raporlara yer verildi.

Açıklamada, konunun oldukça hassas bir mesele olduğu, yabancı güçlerin bölgede kalmaya devam etmesinin, bölgede istikrarsızlığı ve savaşı beslediği kaydedildi.

Taliban, komşu ülkelere, ABD'nin Afganistan'da kullanmak üzere topraklarında askeri üs kurmasına izin vermemeleri çağrısında bulundu.

Taliban savaşı bölge ülkelerine mi taşıyacak?

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Allah korusun, şayet böyle bir adım atılırsa, bu çok büyük bir tarihi hata ve yüz karası olacaktır. Bu durum tarihe geçecektir.

Afganistan'ın Müslüman ve mücahit halkı, böylesi menfur ve provokatif eylemler karşısında sessiz kalmayacaktır.

Aksine, tarih boyunca yapmış oldukları gibi, imanlarının ve tarihi sorumluluklarının gerektirdiği şeyi yapacaklardır."

Söz konusu ifadeler, ABD komşu ülkelerdeki üsler üzerinden Afganistan'a saldırırsa, Taliban'ın savaşı bölge ülkelerine taşıyacağı şeklinde yorumlandı.

Açıklamada, Afganistan topraklarının başka ülkelere karşı kullanılmayacağının garanti edildiği, diğer ülkelerin de hava ve kara sahalarını Afganistan'a karşı kullandırmaması gerektiği kaydedildi.

Taliban, böyle bir adım atılırsa, "bu adımdan doğacak olan tüm zorluklar ve felaketlerden, bu hataları yapanların sorumlu olacağını" öne sürdü.

Pakistan'ın kararı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Pakistan'ın Afganistan'a kara ve havadan erişimlerine destek olmayı sürdüreceğini belirtmişti.

Pentagon'da Hint Pasifik İlişkileri Savunma Bakan Yardımcısı David F. Helvey tarafından geçtiğimiz hafta ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi'ne yapılan açıklamada, ABD'nin bölgede Pakistan ile iş birliğine devam ettiği vurgulandı.

Pakistan'ın Afganistan konusunda önemli bir rol oynadığını, ABD'nin Afganistan'a hava ve karadan erişimine izin verdiğini söyleyen David F. Helvey, Pakistan'ın katkılarının süreceğini bildirdi.

Orta Asya

Helvey, 12 Mayıs’ta Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu’na yaptığı açıklamada, ABD askerlerinin konuşlandırılması ya da gözlem faaliyetlerinin sürdürülmesi için Afganistan’ın komşularıyla henüz anlaşma yapılmadığını söylemişti.

"Bölgedeki mevzilerden terörizmin izini sürme imkanına sahip olmaya devam edeceğiz’’ diyen Helvey, Pentagon'un Afganistan’a yakın bölgeleri değerlendirdiğini bildirdi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Kenneth McKenzie de Washington’un olası tehditlere yanıt vermek için askeri varlıklarını Orta Asya’da konuşlandırmaya devam edebilmesi için seçeneklerini araştırdığını belirtti.

Afganistan'ın 6 komşusu bulunuyor. Bunlar İran, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Çin ve Pakistan.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.