Taliban'dan 'yönetime geri dönüş' açıklaması: Af ilan edilecek, dönüşümüz haşince olmayacak

Taliban'dan 'yönetime geri dönüş' açıklaması: Af ilan edilecek, dönüşümüz haşince olmayacak

Afganistan'da 'barış süreci' devam ederken, Taliban da 1990'lı yıllardaki olumsuz imajını düzeltme çabalarını sürdürüyor.

Afganistan'da 'barış süreci' devam ederken, Taliban da 1990'lı yıllardaki olumsuz imajını düzeltme çabalarını sürdürüyor.

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid Reuters'a yaptığı açıklamada "Eğer barış gelir ve Taliban dönerse, dönüşümüz 1996 yılında olduğu gibi haşin bir biçimde olmayacak." ifadesini kullandı ve şöyle devam etti: "Afgan vatandaşlarına, bizden yana herhangi bir tehdit olmayacağı konusunda güvence vermek istiyoruz."

Ülkede barışa yönelik girişimler devam ederken, ABD'nin Afganistan'daki askerlerinin bir kısmını çekeceği söylentileri de doruğa çıkmış durumda.

Taliban sözcüsü Mücahid, ülkede yabancı güçlerin varlığına şiddetle karşı olduklarını ifade ederek güvence verdi: "Yabancı kuvvetler ülkeden çıkıp barış anlaşmasına varıldığında yurt çapında af ilan edilecek. Hiç kimse, polis, ordu, hükümet çalışanları yahut herhangi biri bizim tarafımızdan bir intikam duygusuyla karşılaşmayacak."

Ancak buna rağmen "Taliban'ın İslam'ı yorumlama tarzında ve ideolojisinde bir değişiklik olmadığı, iktidara geldikleri takdirde geçmişteki gibi bir yönetim tesis edecekleri" öne sürülüyor.

Birçok yerli Afgan, Taliban yönetimini ülke geleneklerine uygun ve istikrar için gerekli buluyor. Taliban sözcüsü, kadınların eğitimi konusundaki eleştiriler için de şu ifadeleri kullanıyor: "Biz kadınların hükümet kurumlarında çalışmalarına yahut evlerinden dışarıda faaliyet göstermelerine karşı değiliz, ancak ülkemize dışarıdan getirilen yabancı kültürlere ait kıyafetlerin giyilmesine karşıyız."

Bazı hükümet yetkilileri ise Taliban'ın söz konusu ifadelerini yalnızca bir imaj çalışması olarak görüyor. Buna göre Taliban'da herhangi bir değişiklik söz konusu değil ve hareket bu ifadeleri yalnızca kabul görmek için sarf ediyor.

Kaynak: Reuters (Abdul Qadir Sediqi, Jibran Ahmad) Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.