Afganistan’da IŞİD-Taliban çatışması yeniden başlıyor

Afganistan’da IŞİD-Taliban çatışması yeniden başlıyor

"Taliban uzun bir süredir ABD ve Kabil hükümeti güçlerine yoğunlaştırdığı saldırıları sebebiyle Nangarhar’daki IŞİD yapılanmasına yönelik kapsamlı saldırılarına ara vermiş durumdaydı."

Afganistan’daki IŞİD yapılanması (Horasan Vilayeti) 19 Aralık tarihinde Amak Ajansı üzerinden yayınladığı açıklamada ülkenin doğusundaki Nangarhar ilinde Taliban tarafından kendilerine yönelik düzenlenen saldırının geri püskürtüldüğünü öne sürdü.

Örgüte bağlı ‘resmi’ haber ajansı olarak kabul edilen Amak’ın açıklamasında Nangarhar iline bağlı Çaparhar ilçesinde Taliban tarafından düzenlenen taarruzun geri püskürtüldüğü ve Taliban savaşçılarından bazılarının öldürülüp yaralandığı ifade edildi. Yine aynı açıklamada, bazı silah ve mühimmatların da Taliban güçlerinden ele geçirildiği ifade edildi. Ancak Taliban savaşçılarına ait herhangi bir ceset görüntüsü paylaşılmadı.

Taliban tarafından konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, eğer doğruysa bu çatışma uzun bir zaman sonra Taliban’ın bölgedeki IŞİD varlığına yönelik tekrar hamleler yapmaya başladığını gösteriyor. Taliban uzun bir süredir ABD ve Kabil hükümeti güçlerine yoğunlaştırdığı saldırıları sebebiyle Nangarhar’daki IŞİD yapılanmasına yönelik kapsamlı saldırılarına ara vermiş durumdaydı.

t2-010.jpg

IŞİD’in Taliban savaşçılarından ele geçirdiğini açıkladığı silah ve mühimmatlar

Taliban son olarak 2018 yılı Mayıs-Ağustos ayları arası dönemde Nangarhar iline bağlı Hogyani ilçesinde IŞİD yapılanmasına yönelik geniş çaplı saldırılar düzenlemeye başlamış ancak kısa bir süre sonra Taliban’ın kendi açıklamasına göre, “ABD’nin kendilerini hedef alan hava saldırıları” yüzünden IŞİD’e yönelik bu saldırı yarıda kesilmişti.

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından o dönem yapılan açıklamada “ABD Hava Kuvvetleri Nangarhar’da IŞİD Kurtarma Operasyonlarına Devam Ediyor” ifadesi kullanılmıştı.

IŞİD’in “Taliban saldırısını geri püskürttüğüne” dair yaptığı açıklama, Taliban’ın bölgedeki IŞİD yapılanmasına yönelik yeniden orta veya geniş ölçekli bir operasyon başlattığının/başlatacağının işareti olabilir.

Taliban IŞİD’e karşı başlattığı saldırılardı genellikle medya kanalları üzerinden detaylı olarak servis etmiyor. Bu yüzden bu şekilde bir operasyon başlaması ancak bu şekildeki haberler veya Taliban operasyonunun başarıyla sonuçlanması durumunda Taliban tarafından haberleştirilebiliyor.

Nitekim geçtiğimiz dönemde Afganistan’ın kuzeyindeki Cevzcan ilinde IŞİD’e karşı gerçekleşen Taliban operasyonu büyük bir başarıyla sonuçlanmış, bölgedeki IŞİD varlığı tamamen sona ermiş, bu operasyona dair haberler Taliban’ın resmi ve gayriresmi kaynakları üzerinden detaylarıyla servis edilmişti.

Taliban IŞİD’e yönelik saldırılarını hafifletmişken, IŞİD ise başkent Kabil ve Nangarhar ili merkezi Celalabad kent merkezinde Kabil hükümeti güçlerine yönelik suikastlerini artırmış durumda.

Örgüt Aralık ayında başkent Kabil ve Celalabad kent merkezinde hükümet güçlerine yönelik en az 5 saldırı gerçekleştirdi. IŞİD’in Afganistan’daki kent merkezlerine gerçekleştirdiği saldırıların büyük bir bölümünü ateşli silahlarla gerçekleştirilen suikastler oluşturuyor.

Kaynak: Çatışma Bülteni

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.