ABD, Taliban'ın IŞİD karşısındaki zaferini kendisininmiş gibi gösterdi

ABD, Taliban'ın IŞİD karşısındaki zaferini kendisininmiş gibi gösterdi

ABD ordusu, Taliban’ın yaz aylarında IŞİD’in Afganistan yapılanması olan "Horasan Vilayeti"ne karşı Cevzcan’da kazandığı zaferi kendine aitmiş gibi gösterdi.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan 3'üncü çeyrek Afganistan raporunda ABD ordusu, Taliban’ın yaz aylarında IŞİD’in Afganistan yapılanması olan "Horasan Vilayeti"ne karşı Cevzcan’da kazandığı zaferi kendine aitmiş gibi gösterdi.

"Taliban'ın başarısını çalma girişimi"

Ordunun Taliban’ın başarısını çalma girişimi, ABD’nin Afganistan’da bir başarı elde ettiğini göstermek için ne derece çaresiz olduğunu göstermesinin yanı sıra aslında bu tür başarı hikayelerinin gerçekte ne kadar az olduğunu tekrar gündeme getirdi.

Temmuz ayında Taliban bölgeye askeri yığınak yaparak Cevzcan iline bağlı Darzab ilçesindeki IŞİD yönetim kadrosu ve savaşçılarına karşı operasyon düzenledi. Taliban’ın söz konusu operasyonu nihai bir zaferle sonuçlandı.

IŞİD bölgeden tamamen çıkartıldı. Bölgede sayıları 600 kadar olduğu tahmin edilen IŞİD üyelerinin 150’den fazla öldürülürken, 100’den fazlası da yaralandı. İlaveten en az 134 tanesi de Taliban tarafından canlı olarak ele geçirildi.

Taliban tarafından vurulan darbenin ardından aralarında grubun kuzey komutanının da bulunduğu bir dizi IŞİD lideri ve 250 kadar savaşçı, Taliban tarafından esir alınmamak için aileleriyle beraber Afgan hükümetine teslim oldu.

"ABD ve Kabil hükümeti dünyaya kendi başarıları gibi servis etti"

Teslim olma hadisesi yaşandığında, hem ABD hem de Kabil hükümeti bunu dünyaya başarılı bir operasyon olarak ilan etti. O dönemde ABD kuvvetlerinin komutanı olan General John Nicholson IŞİD-Horasan Vilayeti üzerindeki hakimiyetini üstlerine Afganistan’daki güvenlik durumunun iyileştiğine dair bir kanıt olarak sundu.

Ağustos ayındaki bir basın açıklamasında Nicholson şu ifadeleri kullandı: “En son görüşmemizden sonra yakın bir zaman önce elde ettiğimiz bir başarı hikayesinin altını çizmek isterim. 250 kadar IŞİD savaşçısı ve ailelerinin Cevzcan’daki Afgan güvenlik güçlerine teslim olmasıyla beraber IŞİD’in ülkede konuşlandığı üç bölgeden birisi ortadan kaldırılmıştır.”

Afganistan’ın Yeniden İnşası Genel Müfettişliği (SIGAR) tarafından Afganistan hakkında hazırladığı 3'üncü çeyrek raporunun yayınlandığı 31 Ekim tarihine atlayalım: 

Taliban’ın Cevzcan’daki  zaferinin Nicholson tarafından ABD ve Afgan hükümetinin başarısıymış gibi gösterilmesi bu raporda da tekrar edildi. Hatta bu “başarı” o çeyrekteki sözde terör karşıtı başarılar listesinin birinci sırasına yazıldı.

SIGAR raporunda tam olarak şu ifadelere yer verildi: “Ancak, bu çeyrekte IŞİD’in Afganistan kolu olan 'Horasan Vilayeti' karşıtı çabalar bazı başarılar getirmiştir. Ağustos ayının ilk günlerinde 250 IŞİD savaşçısının Cevzcan’daki Afgan güvenlik güçlerine teslim olması, General Nicholson tarafından da ‘IŞİD’in Afganistan’da konuşlandığı üç bölgeden birisinin ortadan kaldırılması’ olarak betimlenlenmiştir.”

"IŞİD'lilerin teslim olması ABD değil Taliban'ın zaferidir"

Tekrar söyleyelim, Cevzcan'daki IŞİD kadrosunun teslim olması ABD tarafından gerçekleştirilen başarılı bir terör karşıtı operasyon neticesinde değil, Taliban’ın bölgede kazandığı zafer sebebiyle ortaya çıkmış bir durumdur.

İlaveten, teslim olan IŞİD savaşçılarının Afgan hükümeti tarafından gördüğü muamele aralarında askerlerin de bulunduğu birçok Afgan’ı öfkelendirdi. Söz konusu IŞİD savaşçıları helikopterlerle bölgeden tahliye edilirken, aynı anda kuzeydeki üslerde Taliban tarafından kuşatma altında tutulan Afgan askerlerine hayati derecede ihtiyaçları olan ikmal ve takviye kuvvetler verilmedi.

Aslına bakılırsa bu olay bir bütün olarak incelendiğinde Afgan güvenlik güçlerinin ülkenin kuzeyinde ne derece etkisiz ve güçsüz olduğunu gösteren bir durumdur.

Taliban, Afgan hükümeti ve ordusunun yapamayacağı bir şeyi yaptı: Bölgeye birliklerini yığarak, IŞİD savaşçılarının konuşlandığı bir bölgeye nihai bir askeri operasyon icra etti.

ABD ordusunun Cevzcan'daki Taliban zaferini kendisininmiş gibi gösterme girişimleri, aslında bu tür gerçek başarıların az miktarda ve birbirinden çok sonra gelmesine rağmen bu tür uydurma hikayeleri üretmek için ne derece istekli olduklarını açıkça göstermektedir.

Kaynak: Long War Journal (Bill Roggio), Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.