ABD: Kabil hükümeti Afganistan'ın yarısını kontrol edebiliyor

ABD: Kabil hükümeti Afganistan'ın yarısını kontrol edebiliyor

ABD ordusunun yayınladığı raporlara göre Kabil hükümeti Afganistan'ın yarısını kontrol altında tutabiliyor.

ABD ordusuna bağlı Afganistan’ın Yeniden İnşası Genel Müfettişliği'nin (SIGAR) yayınladığı son rapora göre Kabil hükümetinin Afganistan'daki kontrolü yüzde 55.5'e düştü.

ABD ordusuna bağlı gözlem kuruluşu 3 yıldır kontrol raporunu yayınlıyor. Yayınlanan son rapora göre, ilk raporun yayınlandığı tarihten bu yana Taliban kontrolünde yüzde 11 artış yaşandı.

Taliban kontrolü az olarak gösteriliyor

Yayınlanan son rapor Temmuz ayının sonunu baz alıyor. Bu rapora göre Kabil hükümeti 226 ilçe merkezini kontrol ederken Taliban 49 ilçe merkezine kontrol ediyor yahut etki altına almış durumda. ABD ordusuna göre 132 ilçe iki taraf arasında ihtilaflı durumda. Long War Journal ise Kabil hükümetinin 145, Taliban'ın 52 ilçeyi kontrol ettiğini, 199 ilçenin de iki taraf arasında ihtilaflı olduğunu ifade ediyor.

ABD ordusu tarafından yayınlanan raporda Taliban'ın kontrolü gerçekte olduğundan daha az gösteriliyor. Taliban'ın elinde olduğu yerel kaynaklar ve Batılı araştırma kuruluşları tarafından teyit edilen birçok bölge hükümetin elinde yahut ihtilaflı olarak sunulmuş. Bu duruma en çarpıcı örneklerden biri de Gazni ili. Gazni ilinde Long War Journal'e göre Taliban 19 ilçenin 12'sini kontrol ediyor. Ancak ABD ordusu bu ilçelerden yalnızca birinde Taliban faaliyeti olduğunu rapora eklemiş durumda.

Kabil hükümetinin kayıpları artıyor

Rapora göre Kabil hükümetine bağlı askeri güçlerin kayıpları da artmış durumda. Aynı zamanda Kabil hükümetine bağlı güçlerin askeri kuvveti de 2012'den bu yana en düşük seviyesinde. İlk defa Afganistan'daki ABD güçleri SIGAR'a ordu ve polise katılıma dair bir bilgi yayınlama izni vermedi. ABD'nin Kabil hükümetinin askeri faaliyetleri için toplam 83.14 milyar dolar tahsis ettiği de ifade edildi.

Taliban: Ülkenin yüzde 70'i elimizde

Taliban ise ülkenin yaklaşık yüzde 70'inin kendi kontrolleri altında bulunduğunu ifade ediyor. Harekete göre Kabil hükümeti ve ABD Taliban'ın kontrolü altındaki bölgeleri olduğundan daha az olarak lanse ediyor. Taliban, Afganistan'ın kırsal kesiminin büyük bir çoğunluğunda kontrol ve etkinlik sahibi olduğunu ve ülkenin topraklarının neredeyse tamamında faaliyet gösterebildiğini öne sürüyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.