Taliban'ın medyadaki en popüler ismi: Zebihullah Mücahid kimdir?

Taliban'ın medyadaki en popüler ismi: Zebihullah Mücahid kimdir?

Taliban sözcüsü Mücahid'in hareketin medya yapılanması içindeki önemini Reuters haberleştirdi.

Taliban son yıllarda Afganistan'da ABD ve Kabil hükümeti güçlerine karşı etkinliğini önemli ölçüde artırmış durumda. Hareketin medya yapılanmasının başını ise sözcülerden biri olan Zebihullah Mücahid çekiyor.

Taliban sözcüsü Mücahid'in hareketin medya yapılanması içindeki önemini Reuters haberleştirdi. Abdul Qadir Sediqi ve Rupam Jain tarafından hazırlanan haberin ilgili kısımları Mepa News okurları için Türkçeleştirildi.

*

Zebihullah Mücahid, Taliban'ın baş sözcüsü ve grubun günlük haber bülteninin baş editörü, güne ABD ve Afgan güçleriyle gece yaşanan çatışmaların raporlarını toparlayarak başlıyor.

Mücahid, yazar takımını, grubun bazı savaşçıları tarafından paylaşılan olayları kontrol etmek için topladığını söylüyor, ki bunlar 34 ildeki muhabirlerinin iki katı. Yazarlar beş dilde basın açıklamalarını hazırlıyor, akıllı telefonlardan çekilmiş video ve fotoğrafları topluyor.

Baş editör daha sonra -ABD destekli Afgan hükümetini yıkmaya odaklı savaşta grubun kazandığını öne sürdüğü zaferleri vurgulayarak- ülke dışında bulunan bilgi işlem uzmanlarınca yayınlanmadan önce haberlerin nihai şablonlarını onaylıyor.

Bazı Afgan gazeteciler doğruluğunun tartışılır olduğunu söylese ve rakipleri de onu yalan haber yaymakla suçlasa da; Taliban'ın ustalıkla yürüttüğü medya faaliyeti, enformasyon savaşında çoğunlukla Batı destekli hükümeti ve ABD'li ortaklarını ona yetişmek için mücadele eder halde bırakan kilit bir silah olarak ortaya çıkmış durumda.

(...)

Taliban sözcüsü, son aylarda kendi siyasi ofis temsilcileri ile ABD arasında, Afganistan'daki savaşı sona erdirmek için doğrudan yürütülen görüşmelerin hızlandığını ifade ederken, kendilerinin de ulaştıkları kitleyi artırdıklarını söylüyor.

Altıncısı geçtiğimiz günlerde Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen görüşmelerin sonuçları yayınlama konusunda Taliban çoğu zaman ABD'li yetkililerden daha hızlı.

"Doha görüşmeleri sırasında hangi gelişme yaşanırsa yaşansın, onu gazetecilerle paylaşıyoruz." diyor sözcü Mücahid, mesajların yerel ve uluslararası kitleyi hedef aldığını da ekliyor.

Online varlık

Mücahid ve iş arkadaşı Kari Yusuf Ahmedi, Afganistan merkezli iki Taliban sözcüsü, gazetecilerle etkileşime girme, açıklamalar yayınlama ve tweet atma konusunda yetkili olduklarını ifade ediyor.

Kabil merkezli Reuters muhabirlerinin yazılı veya sözlü mesajlarına genellikle bir saat içerisinde yanıt veriyorlar.

Konumları doğrulanamazken, WhatsApp'a erişmek için Afgan telefon numaralarını kullanıyorlar. Kullandıkları isimler, kendilerine Taliban liderliği tarafından verilen mahlaslar.

42 binden fazla Twitter takipçisi olan Mücahid, bir telefon röportajında Reuters'a şöyle söyledi: "Gerçek isimlerimizi açık etme yetkimiz yok, bu iki takma isim istikrarı korumak için kullanılıyor."

(...)

Aylık 14 bin Afgani (180 dolar) maaş, internet ve diğer mobil masraflar için ise 128 dolar harcırah aldığını söyleyen Mücahid, "Cihadımız ve Afganistan İslam Emirliğini'ni yeniden tesis etme kararlılığımız hakkında, bilgi paylaşmanın ne kadar önemli olduğunun farkındayız." şeklinde konuşuyor.

Ve ekliyor: "Şimdi farklı ülkelerden birçok diplomat liderlerimizle görüşmek istiyor ve bizi sosyal medyada takip ediyor."

"17 yıllık mücadelenin ardından, kafirlere ve Amerikalılar tarafından kurulan kukla rejime karşı, hem sahadaki hem de dijital ortamdaki savaşı kazanıyoruz."

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.