Afganistan barış görüşmeleri sürüyor: BM ile Taliban bir araya geldi

Afganistan barış görüşmeleri sürüyor: BM ile Taliban bir araya geldi

Afganistan'da 18 yıldır devam eden savaşı sona erdirmek için kapsamlı barış görüşmeleri sürüyor.

Afganistan'da 17 yıldır devam eden savaşı sona erdirmek için kapsamlı barış görüşmeleri sürerken Birleşmiş Milletler Afganistan'a Yardım Misyonu (UNAMA) Temsilcisi Tadamichi Yamamoto, Katar'da Taliban'ın müzakere ekibinden Molla Birader Ahund ve diğer temsilciler ile bir araya geldi.

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid görüşmeye dair yaptığı açıklamada, "Görüşmede, devam eden barış süreci, sivil kayıplar ve İslam Emirliği'nin kontrol ettiği bölgelerdeki insani yardımlar masaya yatırıldı" ifadelerini kullandı.

Euronews'in haberine göre UNAMA da, BM'nin savaşı sona erdirme çabalarının bir parçası olarak tüm taraflarla sık sık bir araya geldiği ve Doha'da Taliban temsilcileriyle bu bağlamda düzenli toplantılar gerçekleştirildiği açıklamasında bulundu.

Ayrıca BM'nin açıklamasında "Bu tür toplantıların yapıldığına kamuoyuna birçok kez açıklamalarda bulunuldu. UNAMA görüşmelerin detaylarıyla ilgili daha fazla yorum yapmayacaktır." denildi.

ABD Özel Temsilcisi Rus ve Çinli yetkililerle görüştü

BM Afganistan yetkilisinin Taliban heyetiyle görüşmesi, ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad'ın Çinli ve Rus yetkililer ile Moskova'da gerçekleştirdiği görüşme ile aynı güne rastladı.

Çin, Rus ve ABD'li yetkililer, Taliban'ı, Kabil merkezi hükümetiyle barış müzakerelerine başlamaya razı etmek için ikna çabalarına hız vermiş durumda.

Taliban ise, Kabil hükümetini ABD'nin atadığı 'kukla rejim' olarak tanımlıyor ve Eşref Gani hükümeti ile görüşmeyi reddederek bunun yerine doğrudan Washington ile müzakere masasına oturmayı tercih ediyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.