BM kabul etti: Afganistan'daki sivil ölümlerinin bir numaralı sorumlusu ABD ve Kabil hükümeti

BM kabul etti: Afganistan'daki sivil ölümlerinin bir numaralı sorumlusu ABD ve Kabil hükümeti

Çarşamba günü yayınlanan Birleşmiş Milletler (BM) raporu, Afganistan'da sivillerin Taliban'dan daha fazla ABD ve Kabil hükümeti güçleri tarafından öldürüldüğünü ortaya koydu.

Çarşamba günü yayınlanan Birleşmiş Milletler (BM) raporu, Afganistan'da sivillerin Taliban'dan daha fazla ABD ve Kabil hükümeti güçleri tarafından öldürüldüğünü ortaya koydu. Bu rapor 18 senelik savaşta bir ilk niteliğinde.

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA) tarafından yayınlanan 6 sayfalık raporda sivil kayıpları ayrıntılı bir biçimde ele alındı.

Söz konusu rapor ABD'nin ülkede hava saldırılarını ve gece baskınlarını artırdığı bir döneme denk geldi. Daha önceki BM raporlarında Taliban sivil ölümlerinin bir numaralı sorumlusu olarak gösteriliyordu. Taliban bu raporları yalanlayarak BM'yi taraflı davranmakla suçluyordu.

Raporun ayrıntıları ise şu şekilde:

-  1 Ocak ile 31 Mart arasındaki olayları ele alan rapora göre bu süreç içerisinde 581 sivil ölürken 1192 sivil de yaralandı. Bunların içerisinde çocuklar da bulunuyor. Söz konusu süreçte ölen çocukların sayısı 150, yaralananların sayısı ise 432.

-  UNAMA geçtiğimiz yılın aynı döneminde göre sivil kayıplarının yüzde 23 azaldığını ifade etti.

-  Sivil kayıplarının nedenleri ise, çatışmalar (%35), el yapımı patlayıcılar (%28), hava saldırıları (%13), hedef gözeterek yapılan öldürmeler (%9), patlayıcı kalıntıları (%7), arama operasyonları (%6) ve diğer (%2) olarak gösterildi.

-  Raporda yer alan rakamlara göre sivil kayıplarından sorumluluk oranları da şöyle oluştu:

     Kabil hükümeti: 115 ölü, 190 yaralı (%17)

     ABD öncülüğündeki yabancı güçler: 146 ölü, 86 yaralı (%13)

     Hükümet yanlısı silahlı gruplar: 34 ölü, 7 yaralı (%2)

     Muhtelif hükümet yanlısı gruplar: 10 ölü, 20 yaralı (%2)

     Taliban: 173 ölü, 525 yaralı (%39)

     IŞİD: 43 ölü, 171 yaralı (%12)

     Belirsiz hükümet karşıtı gruplar: 11 öl, 40 yaralı (%3)

     Karşılıklı çatışma ve diğer: 49 ölü, 153 yaralı (%12)

UNAMA verilerine göre, ABD ve Kabil hükümeti güçlerinin Taliban'dan daha fazla sivilin ölmesine sebep oldu. Rapora göre Kabil hükümeti ve ABD güçleri toplamda 305 sivilin ölmesine yol açarken Taliban'ın ölümüne sebebiyet verdiği sivillerin sayısı 173.

-  Bu doğrultuda ilk kez BM, ülkede ABD ve Kabil hükümetinin Taliban'dan daha fazla sivil kaybına sebep olduğuna doğrulamış oldu.

Son dönemde ABD'nin Afganistan'da hava saldırıları ve gece baskınlarında yaşamını yitiren sivillerin sayısında artış yaşandığı göze çarpıyor. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump yeni Güney Asya stratejisi kapsamında Afganistan planını açıkladıktan sonra sivil kayıpları artmaya başlamıştı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.