Taliban'ın yeni hedefi: Stratejik öneme sahip Pençşir Vadisi

Taliban'ın yeni hedefi: Stratejik öneme sahip Pençşir Vadisi

Taliban, Afganistan'ın kuzeyinden başkent Kabil'e dek uzanan Pençşir Vadisi'ne yönelik baskısını artırıyor.

Taliban, Afganistan'ın kuzeyinden başkent Kabil'e dek uzanan Pençşir Vadisi'ne yönelik baskısını artırıyor.

Hükümet güçleri ve yerel kaynaklar, Taliban'ın bir süredir izlediği strateji doğrultusunda Pençşir'e yönelik baskının hissedilir ölçüde arttığı düşüncesinde.

Kuzey ve doğu ekseninden askeri baskı

Taliban, 22 Temmuz tarihinde, Afganistan'ın kuzeyindeki Badahşan ilinin güney kesiminde yer alan Kuran ve Muncan ilçe merkezini kontrolü altına aldığını açıklamıştı.

Bir senedir kuşatma altında tutulan ilçenin maden kaynakları kadar önemli olan bir diğer özelliği ise, stratejik Pençşir Vadisi'nin kuzey ucunda yer alıyor olması.

Pençşir'in Peryan ilçesi, Taliban'ın bölgede etkinlik göstermeye başladığı ilk bölgelerden biri.

Kuran ve Muncan üzerinden Peryan'a girmeye başlayan harekete karşı Kabil hükümeti ise alarma geçmiş vaziyette.

Pençşir iliyle komşu olan Badahşan'ın Kuran ve Muncan, Nuristan'ın Mandol ve Kapisa'nın Necrab ile Devletşah ilçelerinde Taliban oldukça etkin durumda.

Taliban bu bölgeler üzerinden Pençşir Vadisi'nde organize oluyor.

Kabil hükümeti güçleri seferber oldu

Taliban tehdidinin hissedilir hale gelmesiyle Kabil hükümeti cephesinde de seferberlik hali hakim.

Pençşir ili polis şefi Muhammed İshak Temkin tarafından yapılan açıklamada, Kabil hükümetine bağlı güçlerin Pençşir ve Badahşan sınırına konuşlandığı ve vadiyi savunmak üzere harekete geçtiği belirtildi.

badahsanpencsir.jpg

Taliban'ın bölgeye girme stratejisinin ise oldukça uzun soluklu olduğu biliniyor.

Hareket, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada Pençşir'in çepeçevre kuşatıldığını belirtmiş ve ilin kendileri açısından önemini şu ifadelerle anlatmıştı:

"Pençşir’in jeopolitik önemi, mücahidler için hem cihadi hem de askeri olarak oldukça fazladır zira tüm ikmal hatları ve bu hatlara bağlanan çevre yolların hepsi kendilerinin kontrolü altındadır. Başka bir deyişle, şunu rahatlıkla diyebiliriz ki; Pençşir Afganistan İslam Emirliği'nin kahraman mücahidleri tarafından çepeçevre kuşatılmış durumdadır."

Pençşir Vadisi ve Taliban

Sovyet Afgan savaşı sırasında dikkat çeken çarpışmalara ev sahipliği yapan bu vadi, Taliban iktidarı devrinde de Taliban karşıtı Kuzey İttifakı'nın merkez üssü olmuştu.

Sovyetler Birliği'ne karşı savaşta öne çıkan isimlerden olan Ahmed Şah Mesud'un Afganistan'daki merkezi de Pençşir Vadisi'ydi.

Şah Mesud, Taliban'a karşı savaşta Kuzey İttifakı'nın en önemli ismiydi.

ABD'nin Afganistan'a yönelik askeri müdahalesi öncesinde Ahmed Şah Mesud bir suikast sonucu öldürülürken, onun güçleri ABD hava desteğiyle Taliban'a karşı hamlelerin kritik bir ayağını teşkil etmişti.

Vadi şimdi ise Taliban ile anılır vaziyette.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.