Taliban Pençşir ilini 'çepeçevre kuşattı'

Taliban Pençşir ilini 'çepeçevre kuşattı'

Taliban daha önce varlık gösteremediği stratejik ilde alan kazanmaya başlamış durumda.

Taliban Afganistan'da hakimiyet alanını günden güne genişletirken, daha önce varlık gösteremediği birçok bölgede de aktif hale geliyor. Bunlardan biri de ülkenin başkenti Kabil'in kuzeyinde, stratejik bir konumda bulunan Pençşir ili.

Ülkede Sovyet işgali döneminde oldukça stratejik savaşlara sahne olan il, Tacik asıllı Ahmed Şah Mesud taraftarlarının kalesi olarak biliniyor. Ahmed Şah Mesud, Sovyetler Birliği'ne karşı katıldığı savaşlarda elde ettiği ünvanı bu ilin isminden almıştı.

Sovyetler'in çekilmesi sonrası ortaya çıkan güç mücadelesinde Kuzey İttifakı'nın önemli kalelerinden biri olan Pençşir, Taliban etkinliğinden oldukça uzak kalmıştı. Ancak son yıllarda grup, yürüttüğü alan hakimiyeti stratejisi çerçevesinde bu ilde de alan kazanmaya başladı.

Pençşir ilinin konumu:

Taliban, resmi internet sitesinde Pençşir ilinde artan etkinliklerine dair bir değerlendirme yayınladı. Değerlendirmede Taliban'ın bölgedeki faaliyetleri kapsamlıca ele alındı. Taliban tarafından yayınlanan metnin ilgili kısımları şu şekilde:

"Stratejik önemi yüksek"

- "Stratejik önemi yüksek olan bu şehrimiz, Kapisa, Pervan, Baglan, Tahar, Badahşan ve Nuristan illeri ile komşudur. Pençşir'in “Şatal” bölgesinin Pervan ile sınırı vardır. Stratejik “Salang Geçidi” ve tarihe tanıklık etmiş muazzam Hindikuş dağları bu iki bölgeden geçer. Salang sayesinde ülkenin kuzeyi, ortasına ve güneyine bağlanır. 80’lerdeki Sovyet istilası sırasında bu stratejik geçiş noktaları resmen yangın yerine çevrildi ve ne yabancı işgalcilere ne de onların komünist kuklalarına büyük kayıplar ve harcamalar yapmadan bölgeden geçme izni verildi. Bugün de durum böyledir."

"Nuristan ile bağlantı"

- "Pençşir'in Peryan bölgesi de, Badahşan'ın Kiran ve Mancan bölgeleri ile yanyanadır. İslam Emirliği'nin hüküm sürdüğü zamanlarda, bu yol ana ikmal kanalı olarak bölgeye hayat veriyordu. Allah’ın yardımıyla bugün bu stratejik geçiş de tam olarak İslam Emirliği'nin cesur mücahidlerinin kontrolüne geçmiş olup, bu çevredeki tüm düşman unsur faaliyetlerine son verilmiştir. Peryan’ın ayrıca bir diğer stratejik bölge olan Nuristan ile de direk bağlantısı olduğunu eklemekte de fayda görüyoruz."

"Pençşir'in Abşar bölgesi ile Lagman'ın Devlet Şah bölgesi sınır komşusudur. Benzer şekilde Abşar ile Dera Abdullah da Kapisa ile bağlantıyı sağlar. Bu bağlantı yolları sayesinde iki komşu il Baglan ve Kapisa’daki büyük mücahid varlığı ile Pençşir’deki mücahidler sağlıklı ve yakın iletişim halinde bulunabiliyor. Askeri taktiklerin paylaşımı ve uygulanması noktası başta olmak üzere, gerekli olan tüm yardım da bu üçgen içerisinde ulaştırılıyor."

"Pençşir çepeçevre kuşatıldı"

- "Pençşir’in jeopolitik önemi, mücahidler için hem cihadi hem de askeri olarak oldukça fazladır zira tüm ikmal hatları ve bu hatlara bağlanan çevre yolların hepsi kendilerinin kontrolü altındadır. Başka bir deyişle, şunu rahatlıkla diyebiliriz ki; Pençşir Afganistan İslam Emirliği'nin kahraman mücahidleri tarafından çepeçevre kuşatılmış durumdadır."

"Hendek Operasyonları"

- "Tüm yurtta başlatılan Hendek operasyonları çerçevesinde, Pençşir’deki operasyonlar da İslam Emirliği tarafından göreve getirilen vali yardımcısı ve askeri komisyon başkanı tarafından, bölge emirinin kontrolü altında hazırlandı ve icra edildi. Çatışmalara bizzat iştirak eden bölge emiri, diğer mücahidlerle bu operasyonlar esnasında omuz omuza savaştı.

İlk başta, mücahidlere bu bölgenin merkezine bağlı askeri noktalara saldırı emri verildi. Mücahidler bu saldırıları planlarken Dera Abdullah bölgesinin ana girişinin kullanılmasını uygun gördüler ve operasyonlar bu hat üzerinden gerçekleşti."

"Nuristan'dan Pençşir'e"

- "Operasyon sürecinin bir sonraki adımında, Peryan’daki mücahidler bu bölgenin merkezine saldırmak için hazırlıklara başladı. Nuristan’ın Mandole bölgesi üzerinden Peryan’a giren mücahidler yerel halk tarafından sevinç ile karşılandı."

"Sevgili vatanımızın haksız olarak, Amerikalı vahşiler ve diğer yabancı güçler tarafından işgal edilmesinden bu yana ilk defa mücahidler Peryan’a girmiş oldu. Düşman belirlenemeyen bir şekilde mücahidlerin bölgedeki yeni ve taze hareketlerinden önceden haberdar olmasına rağmen, kukla subaylar ve askerler, mücahidlerin saldırısını ve ilerlemesini durdurmayı başaramadı. (...) İslam Emirliğine bağlı mücahidler Peryan’ın merkezindeki askeri üsten yalnızca üç kilometre uzaklıkta iken üsse büyük miktarda takviye kuvvetin vardığı tespit edildi. Bu gelişme üzerine mücahidler planlarında değişikliğe giderek yakınlardaki Abşar'a girdi ve zorlanmadan merkeze ulaştı.(...)"

"Saldırılar devam ediyor"

-"Abşar ve Dera Abdullah’da düşmanın kurmuş olduğu ikmal ve taşıma sistemi yok edildi. Allah’ın yardımıyla, birçok girişimde bulunmasına rağmen düşman mücahidlerin Pençşir'in kilit noktalarına ilerleyişini durdurmaya muvaffak olamadı. İslam Emirliğinin kahraman mücahidleri Pençşir'in üç bölgesinde iyi planlanmış başarılı cihadi operasyonlar icra etmeye büyük bir azim ve kararlılıkla devam etmektedir. Düşman sözcülerinin yaptıkları açıklamalarda stratejik kaleleri olan Pençşir'i koruyan savunma hatlarının mücahidlerimiz tarafından yarıldığı kabul edilmiş olup, bu haberlerle beraber düşmanın morali yerle bir olmuştur."

"Yerel halktan katılımlar"

"Ayrıca şunu belirtmekte fayda görüyoruz ki; bölgedeki cesur yerel halktan, İslam Emirliği mücahidlerine düzenli olarak katılımlar artmaktadır. Sahadaki gerçeklerin ve habis yabancı işgalcilerin ve onların paralı askerlerinin asıl amaçlarını anlayan insanımız mücahidlerin saflarına katılarak her geçen gün sayılarını artırmaktadır."

Söz konusu yayında kullanılan dil, akademik çalışmalara orjinal haliyle kaynaklık edebilmesi için olduğu gibi aktarılmıştır.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.