Tarih | Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yol: Çeçen Bağımsızlık Günü

Tarih | Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yol: Çeçen Bağımsızlık Günü

6 Eylül 1991 tarihinde Çeçenistan'ın bağımsızlığına giden yolda en önemli adımlardan biri atıldı.

6 Eylül 1991 tarihinde Çeçenistan'ın bağımsızlığına giden yolda en önemli adımlardan biri atıldı.

Bu tarihte bölgedeki Moskova yanlısı yönetimin Yüksek Sovyet’i düşürüldü. Yüksek Sovyet, KGB ve İçişleri Bakanlığı binaları Çeçenlerin denetimine girdi.

6 Eylül günü halen dünya çapında Çeçen Bağımsızlık Günü olarak anılmaktadır.

3 Nisan 1990 tarihinde Sovyetler Birliği'nin (SSCB) kabul ettiği bir kanunla otonom cumhuriyetlere bağımsızlık yolu açıldı.

Birkaç ay sonra Çeçen Ulusal Kongresi toplandı, Çeçen halkının bağımsızlığının ve devletinin yeniden ihya edilmesine ilişkin deklarasyon kabul edildi.

27 Ekim'de Çeçen-İnguş Cumhuriyeti’nin Moskova yanlısı yönetimi, Çeçen Ulusal Kongresi’nin yayınladığı deklarasyonu onayladı, ayrıca kendisi de Çeçen-İnguş Cumhuriyeti’nin devlet bağımsızlığı hakkında bir deklarasyon yayınladı. Burada özerkliğin kaldırıldığı, SSCB ve Rusya dışında bağımsız Çeçen-İnguş Cumhuriyeti’nin kurulduğu ilan edildi.

8 Temmuz 1991'de Çeçen Ulusal Kongresi'nin ikinci toplantısında alınan kararda, Çeçen-İnguş Cumhuriyeti’nde Moskova yanlısı yönetiminin meşruluğunu kaybetmiş olduğu ilan edildi. 19 Ağustos 1991′de Moskova’da gerçekleştirilen darbe girişiminden sonra, Çeçen Ulusal Kongresi, darbecilere karşı silahlı direnmeyi organize ettti.

1 Eylül tarihinde Çeçen Ulusal Kongresi’nin üçüncü toplantısı gerçekleştirildi ve burada, Moskova yanlısı Çeçen-İnguşetya Yüksek Sovyeti’nin düşürülmüş olduğu, keza Rusya ile yüzyıllarca sürdürülen savaşlar sonucunda kaybedilmiş olan devlet bağımsızlığı ve devlet hukuki statüsünün ihya edilmiş olduğu açıklandı.

6 Eylül 1991 tarihi geldiğinde ise Çeçen tarihinin önemli bir dönüm noktası gelip çatmıştı.

Grozni'de Moskova'ya bağlı yönetimin binaları Cevher Dudayev liderliğindeki Çeçen Ulusal Kongresi güçlerince ele geçirilerek, Rus yanlısı yönetimin tamamen ortadan kaldırıldığı ilan edildi.

6 Eylül günü halen Çeçen Bağımsızlık Günü olarak hatırlanmaktadır.

Kaynak: Mepa News, ÇİC Türkiye Fahri Konsolosluğu

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.