TBMM Başkanı Şentop'tan seçim değerlendirmesi

TBMM Başkanı Şentop'tan seçim değerlendirmesi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop 14 Mayıs’taki seçimlere yönelik “darbe girişimi” söylemine karşı çıkarak “Neticede milletimizin kararıdır” dedi.

(Fotoğraf: Twitter / Mustafa Şentop)

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin verimli çalışması için tümüyle yeni anayasa gerektiğini söyleyerek, 14 Mayıs’taki seçimlere yönelik “darbe girişimi” söylemine karşı çıktı ve “Neticede milletimizin kararıdır” dedi.

AK Parti’li Meclis Başkanı Şentop, AK Parti’nin “üç dönem adaylık” kuralı nedeniyle milletvekili adayı olmaması nedeniyle son kez milletvekili sıfatıyla bulunduğu TBMM’de 27’nci TBMM Dönemi'ne ilişkin değerlendirme toplantısı yaptı.

Amerika'nın Sesi'nden Yıldız Yazıcıoğlu imzalı habere göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un 14 Mayıs seçimlerine ilişkin “darbe” ifadesini “seçim kampanyası dönemi siyasi söylemler” olarak yorumlayan Şentop, "Bahsettiğiniz arkadaşlarımız tecrübeli arkadaşlarımız. Bunların söylediği sözleri benim yorumlamam doğru değil. Seçim seçimdir, darbe ve müdahaleler müdahaledir” yanıtını verdi.

14 Mayıs’ın Türkiye dışında birçok ülke siyasetçileri ve kurumlarınca da takip edildiğini ve kendisine de “Erdoğan devam edecek mi, etmeyecek mi?” diye sorulduğunu anlatan Şentop, "Bunun sebebi 20 yıldan uzun bir zamandır Türkiye'nin bilhassa uluslararası alanda kazanmış olduğu güç ve itibardır. Tam bağımsız karar alabilme yeteneğidir" ifadesini kullandı.

“Başkanlık Sistemi daha demokratik bir sistem”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni yarı başkanlık mı yoksa tam başkanlık olarak mı tanımladığının sorulması üzerine Şentop, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi başkanlık sistemidir, bunda bir tereddüt yok. Vatandaşın yürütmeyi doğrudan seçmesi bağlamında başkanlık sistemi daha demokratik bir sistemdir” yorumunu yaptı.

Gelecek dönemde yasama çoğunluğu ile yürütme eğer aynı ittifaktan olmazsa ne olacağı sorusu üzerine Şentop, "Bu tür hükümet sistemleri hazırlanırken farklı senaryolar dikkate alınarak düzenlemeler yapılır. Böyle bir şey olursa ki ben ihtimal vermiyorum sistemin iyi işleyeceği kanaatindeyim" karşılığını verdi.

Şentop Erdoğan’ın 1. Turda seçimi kazanacağı görüşünde

“Memleketi ankette kazananlar değil sandıkta kazananlar yönetiyor” diyen Şentop, kararsız seçmenlerce de “makul noktaya” gelineceği yönünde partisi AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a oy verileceği görüşünü savundu.

Şentop, “Türkiye'nin bir yürüyüşü var. Bu yürüyüşü bir film şeridi gibi düşündüğümüzde Türkiye bir istikamete doğru gidiyor. Milletimiz bu istikameti görmüş, desteklemiş, bugüne kadar getirmiş. Benim kanaatim, bu seçim demokratik olgunlukla gerçekleşecek. Seçim öncesi herkes konuşuyor. Nihayetinde bu olgunlukla milletimiz Türkiye'nin bu büyük yürüyüşüne destek olarak karar verecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın tereddütsüz ve net şekilde ilk turda kazanacağı kanaatindeyim. Bugünkü tablonun değişmeyeceğini düşünüyorum. Meclis, yasama ve yürütme bakımından değişmeyeceği kanaatindeyim” diye konuştu.

Şentop, “HDP'nin de içinde olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini açıkladı. Bu desteği nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Şentop, “Seçimle ilgili her şey konuşulur, tartışılır ama hiçbir seçim galibiyeti tam bağımsız Türkiye idealinden önemli değil” dedi.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.