TCMB'nin 'dolar' müdahalesi gerçekleşti

TCMB'nin 'dolar' müdahalesi gerçekleşti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) geç likidite penceresini yüzde 13.5'den yüzde 16.5'ye yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) geç likidite penceresini yüzde 13.5'den yüzde 16.5'ye yükseltti.

Piyasalar kapandıktan sonra Merkez Bankası'ndan "PPK, yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere olağanüstü toplanmıştır" açıklaması yapıldı.

Merkez'in olağanüstü toplantısından 300 baz puanlık faiz artışı geldi. PPK, geç likidite penceresini yüzde 13.5'ten yüzde 16.5'ye yükseltti.

Dolar sert geriledi

Gün içerisinde yüzde 5 yükselişle 4.9270 seviyesine kadar yükselen dolar/TL, PPK'nın toplandığı haberiyle sert bir dönüş yaptı. 4.57 seviyelerine kadar gerileyen kur, saat 19:35'te yüzde 1,5 kayıpla 4.58 seviyesinde yer aldı.

Güçlü parasal sıkılaştırma vurgusu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'den yapılan açıklamada kararın gerekçeleri şöyle belirtildi:

"Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.