Ticaret Savaşı ABD'li şirketleri vurmaya başladı

Ticaret Savaşı ABD'li şirketleri vurmaya başladı

ABD piyasaları yeni yılın ilk haftasını kötü bir şekilde geçirdi. Bir önceki yıla damgasını vuran Trump Yükselişi’nin yerini olumsuz bir tablo almış durumda.

Çin ve ABD arasında başlayan ticaret savaşının etkilerinin ABD'nin büyük şirketlerine yansıdığına yönelik haberler piyasaların sert düşüşler kaydetmesine sebep oluyor.

1931’den bu yana en kötü Aralık ayı performansını gösteren endeksler eğer durum böyle devam ederse, en kötü ocak ayını geçirecek gibi görünüyor.

Çarşamba günü yeni yılın ilk seansına başlayan ve seans sonunda toparlanmaya giden Dow endeksi dünü 600 puanlık bir düşüşte tamamladı. Bu düşüşün nedeni Apple şirketiydi. Şirket en çok satan ürünü, iPhone’un ticaret savaşı yüzünden Çinli tüketiciler için erişilmesi zor bir ürün haline geldiğini ve 2018 yılının son çeyrek satışlarının beklentilerin altında kaydedildiğini açıkladı.

Apple’ın CEO’su Tim Cook, Çarşamba günü Çin satışlarındaki öngörülemeyen yavaşlama nedeniyle 2018’in son çeyreğinin satış tahminini düşürdüğünü açıkladı. Perşembe günkü seansta Apple hisseleri bu haberler üzerine %10 düşüş kaydetti. Aynı şekilde otomotiv devi Ford ve ünlü mücevher üreticisi Tiffany de Çinli tüketicinin kaygılarından etkilenen şirketler arasında yer aldı.

Salı günü ABD'de piyasalar açılmadan yayınlanan yeni bir rapora göre Çin’de üretimde ciddi bir düşüş gözleniyor ve bu haber, yani dünyanın en büyük ikinci ekonomisin gerileme sinyalleri vermesi, tüm dünyanın korktuğu global bir ekonomik resesyonun ön habercisi olarak algılanıyor.

Wall Street’i inceleyen uzmanlar Başkan Trump’ın korumacı ekonomik politikasının ekonomik faaliyetlere olan etkisinin yavaş yavaş hissedildiğini ve bu durumun kısa vadede ABD'li tüketicileri de etkileyeceğini düşünüyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.