Ticaret savaşları küresel ekonomiye 2 trilyon dolar zarar verdi

Ticaret savaşları küresel ekonomiye 2 trilyon dolar zarar verdi

ABD-Çin ticaret savaşının damgasını vurduğu mayıs ayında küresel piyasalarda 2 trilyon dolarlık kayıp yaşandı.

Datastream verilerine göre ABD'de S&P 500 endeksi mayısta 6.6 düşerken bu, endeksteki hisselerin piyasa değerinden 1.6 trilyon doların silindiği anlamına geliyor. MSCI Dünya Endeksi'ndeki aylık kayıp ise yüzde 6.2'yi buldu. Yine Datastream hesabına göre bu düşüşle dünya genelindeki hisselerdeki değer kaybı 2 trilyon doları buldu.

BloombergHT'nin haberine göre; ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika'dan ithal edilen ürünlere ek vergi getirdiğini açıklaması küresel piyasalar için zaten olumsuz geçen mayıs ayının, dünya borsalarında ortalama günlük yüzde 0.8 düşüşle kapanmasına yol açtı.

'Meksika kararı sürpriz oldu'

ABD merkezli varlık yönetim şirketi Nuveen'in Küresel Hisseler Şefi Saira Malik konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede "Henüz Çin'e getirilen tarifelerin etkisi kaybolmamışken, şimdi yenileriyle karşı karşıyayız. Bu da küresel piyasalar için negatif bir görünüme yol açıyor" ifadelerini kullandı.

LPL Financial Piyasa Stratejisti Ryan Detrick de Meksika'ya getirilen ek tarifenin sürpriz olduğunu belirterek "Meksika ve Kanada'yla yapılan ticaret görüşmelerinin olumlu geçtiğini sanıyorduk. Şimdi asıl soru ABD'nin aynı anda iki ticaret savaşı verip veremeyeceği" şeklinde konuştu.

Ekonomiyi düşünmeden karar alıyor

Mayıs ayının son günlerinde yaşananların tam bir küresel belirsizlik olduğunu belirten Globalt Investments Portföy Yöneticisi Tom Martin ise "Tarifeler sebebiyle artan maliyetler ve belirsizlik şirketlerin kazançlarını negatif etkileyecektir. Yakın zamana kadar piyasalar ABD Başkanı Trump'ın günün sonunda ekonominin bozulmaması için anlaşmalar yapacağına inanıyordu. Şimdi ise karşımızda istediğini almak için ekonomiyi düşünmeden sürekli yeni ek tarife getirebilecek bir Trump duruyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Teknoloji hisseleri yara alırken otomotivciler Meksika ile çakıldı

ABD ile Çin arasında devam eden 'ticaret savaşı' Huawei'nin krizin merkezine oturmasıyla özellikle de teknoloji şirketlerinin hisselerinde düşüşe yol açtı. 

Dün ise Trump'ın Meksika kararının etkileri ABD borsalarında net bir şekilde hissedildi. ABD otomotiv sektörü Meksika'da ya üretim yapıyor ya da bu ülkeden parça satın alıyor. Bu sebeple otomotiv üreticilerinin hisselerinde sert düşüşler yaşandı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.