Trump ABD'li papaz Brunson hakkında konuştu

Trump ABD'li papaz Brunson hakkında konuştu

3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan ve içerde yattığı süreye sayılarak salıverilen ABD'li Papaz Andrew Brunson hakkında açıklamada bulunan ABD Başkanı Trump, 'Oval Ofisi ziyaret edebileceğini, bir anlaşmanın olmadığını' söyledi.

3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan ve yattığı süre göz önüne alınarak serbest bırakılan ABD'li Papaz Andrew Brunson, hakkındaki ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması sonrası ABD yolunda. Brunson'ın TSİ 18:00 civarında Washington'a inmesi bekleniyor.

Cuma günü askeri uçakla Türkiye'den ayrılan Brunson, daha sonra Almanya'da bazı sağlık kontrollerinden geçirildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Brunson'ın bugün Oval Ofisi ziyaret edebileceğini söyledi. Trump, Brunson'ın bırakılması için Türkiye ile ABD arasında bir anlaşma yapıldığı iddialarını ise yalanladı.

Ohio'da gazetecilere konuşan Trump "Hiçbir şekilde yapılan bir anlaşma yok ama onun sağlıklı bir şekilde aramıza katılıyor olmasından mutluyum" ifadelerini kullandı. Trump, "Çok acı çekti ancak birçok insana minnettarız" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Türk hükümetinin diğer ABD vatandaşları ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın oradaki çalışanlarını da hızla serbest bırakacağını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Trump ve Pompeo'nun çabaları etkili oldu"

Reuters'a konuşan Cumhuriyetçi Senatör Thom Tillis ise, "Brunson'ın serbest bırakılmasında Trump ve Pompeo'nun ortak çabalarının etkili olduğunu" söyledi. Tillis, ikilinin Türkiye ile "olumlu ilişkilere geri dönme" çabasında olduğunu da sözlerine ekledi.

Duruşmada neler yaşandı?

Cuma günü Aralık 2016'da "suç örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan tutuklanan Brunson'ın İzmir'deki 4. duruşması gerçekleşti. Duruşmada, daha önce Brunson'ın "PKK ve Gülen Cemaati ile bağlantılı olduğu" yönünde ifade veren bazı gizli tanıklar ifadelerinde değişikliğe gitti.

Savcının mütalaasını vermesinin ardından Brunson şu savunmayı yaptı: "Savunmamı avukata bırakacağım. Masum bir adamım. Beraatimi talep ediyorum. Savunmamı avukatıma bırakıyorum. İsa'yı seviyorum. Türkleri seviyorum"

Mahkeme heyeti daha sonra duruşmaya ara verdi ve Brunson hakkındaki kararı açıkladı: Brunson, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılırken, bu ceza içeride yattığı süreye sayıldı ve serbest bırakıldı.

Trump, Brunson davasında kararın açıklanmasının ardından Twitter üzerinden attığı mesajda, "Düşüncelerim ve dualarım Papaz Brunson'la ve kısa zamanda güvenli bir şekilde evine dönmesini umuyoruz!" dedi.

Brunson hakkındaki ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağı da kaldırılmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.