Trump: FED aklını kaçırmış

Trump: FED aklını kaçırmış

ABD Başkanı Trump, FED'in faiz artırma politikasına tepki göstererek "Fed aklını kaçırmış" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump Amerikan merkez bankası Federal Reserve'ün (Fed) para politikasını sert dille eleştirdi. Partisinin Pennsylvania'daki seçim mitinginde konuşan Trump, Trump, Wall Street'teki güçlü düşüş üzerine bir gazetecinin sorusuna verdiği yanıtta merkez bankası Fed'e yüklenerek para politikalarının çok sıkı olduğu şikayetinde bulundu. Trump, Fed'in faiz artırım politikalarına atfen "Fed hata yapıyor. Aklını kaçırmış olmalı" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Amerikan borsasındaki hisselerin değer kaybetmesinin "çoktandır beklenen kur ayarlamasından başka bir şey olmadığını" ifade etti.

Hisse senedi piyasalarında "kur ayarlaması" ya da "kur düzeltmesi" tanımlaması borsa endeksinin son 52 haftanın en yüksek puanından yüzde 10 oranında gerilemesi durumunda kullanılıyor. Çarşamba günü Amerikan borsasının üç önemli endeksi de yüzde 3 oranında puan kaybetmişti. Şubat başından bu yana bu oranda puan kaybı kaydedilmemişti. Borsa uzmanlarınca yatırımcının Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) finans piyasalarının yeniden türbülansa girebileceği uyarısına ve ekonomik büyüme tahminlerini düşürmesine tepki gösterdiği belirtiliyor.

Tahvil getirisinin artması da borsaları tedirgin ediyor. Tahvil piyasasında daha fazla gelir elde etme imkânı yatırımcıyı tahvil alımlarına yönlendiriyor. Amerikan ekonomisiyle ilgili makro verilerin olumlu çıkması karşısında Fed'in faizleri tahminlerin üzerinde arttırması bekleniyor.

IMF Başkanı faiz artırımını savundu

IMF Başkanı Christine Lagarde ise Başkan Trump'ın merkez bankası faizlerinin arttırılmasına tepki göstermesini eleştirdi. Lagarde, Dünya Bankası ve IMF ortak genel kurul toplantılarına katılmak üzere gittiği Endonezya'nın Bali adasında bir açıklama yaparak, "büyüme hızıyla birlikte enflasyon oranının da arttığı ülkelerde ana faiz oranlarının artırılmasının zorunlu bir gelişme" olduğunu söyledi. Lagarde merkez bankalarının faiz artırmasının "kaçınılmaz" olduğunu belirtti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.