"Trump kendi markası için başkanlığa aday oldu"

"Trump kendi markası için başkanlığa aday oldu"

ABD Başkanı Trump'ın eski avukatı Cohen, mahkemede verdiği ifadede Trump'ın "sahtekar" olduğunu, başkanlık yarışına kendi markası için girdiğini, seçimi kazanmayı beklemediği için yalan söylediğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump Vietnam’dayken eski avukatı Michael Cohen Kongre’de ifade veriyor. Michael Cohen Başkan Trump için “ırkçı, üçkağıtçı” gibi ağır ifadeler kullandı. Cohen ifadesinde dile getirdiği iddiaları desteklediğini belirttiği bazı belgeleri de oturumu düzenleyen komisyona delil olarak sundu.

Temsilciler Meclisi Denetim ve Reform Komisyonu’nda Trump’ın eski avukatı Michael Cohen’in ifade verdiği oturum hareketli başladı. Michael Cohen yazılı ifadesini okumadan önce Cumhuriyetçi Kongre üyeleri Cohen’in ifadesinin ve ifadeye iliştirilen belgelerin geç ulaştığı gerekçesiyle oturumun ertelenmesini istedi. Yapılan açık oylamada oturumun devam etmesine karar verildi ve Komisyon Başkanı Demokrat Elijah Cummings “Biz gerçeğin peşindeyiz” diyerek oturumu başlattı.

Cohen iki kadına yapılan ödemelerle ilgili banka çekini kanıt olarak sundu

Oturumda yazılı ifadesini okuyan Michael Cohen, Trump’ın ilişkisinin bulunduğu iddia edilen iki kadına seçim kampanyası sırasında Trump’ın bilgisi ve talimatı dahilinde ödeme yapıldığını ve Trump’ın bu parayı da kendisine geri ödediğini belirtti. Cohen bu iddiasına dayanak olarak da Trump’ın kişisel banka hesabından yazdığı bir çeki kanıt olarak sundu.

Cohen’in ifadesinde gündeme getirdiği bir diğer iddia da Rusya’nın başkenti Moskova’da Trump’ın şirketinin görüşmelerini yürüttüğü iddia edilen “Moskova projesi”ydi. Michael Cohen, bu projenin zamanlaması konusunda daha önce Kongre’ye verdiği ifadede yalan söylediğini belirtti, bunun için hem Amerikan halkından hem de Komisyon’dan özür diledi. Cohen seçim kampanyası sırasında da Moskova projesiyle ilgili görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Cohen, Trump’ın Moskova projesiyle ilgili doğrudan Kongre’ye yalan söylemesi talimatı vermediğini, kendisinin bu şekilde çalışmadığını belirtti. Cohen, “Benim aktif şekilde Rusya’da onun adına müzakerelerde bulunduğum dönemde seçim kampanyası sırasında yaptığımız görüşmelerde gözümün içine bakıp Rusya’da bir işimiz yok der, sonra da çıkıp Amerikan halkına aynı şekilde yalan söylerdi. Kendi tarzında bir anlamda bana da yalan söylememi söylüyordu” ifadelerini kullandı.

Michael Cohen, Trump’ın kendisine 2016 yılı Ocak ayında yapılan Iowa ön seçimi ve Haziran ayı sonu arasındaki dönemde “Rusya’da işler nasıl gidiyor?” diye sorduğunu belirtti. Cohen Moskova projesinin zamanlamasıyla ilgili ifadesini Kongre’ye vermeden önce Trump’ın avukatları tarafından incelendiğini ve gözden geçirildiğini söyledi.

“Trump yalan söyledi çünkü seçimi kazanmayı beklemiyordu”

Cohen “Sayın Trump seçim kampanyası boyunca Moskova projesi görüşmelerinden haberdardı ve bu görüşmeleri yönlendirdi. Bu konuda yalan söyledi çünkü seçimi kazanmayı beklemiyordu. Yalan söyledi çünkü Moskova emlak projesinden yüz milyonlarca dolar para kazanacaktı” diye konuştu.

Michael Cohen, 2016 başkanlık seçimi kampanyası sırasında Wikileaks’in Trump’ın Demokrat rakibi Hillary Clinton’a zarar verebilecek bilgi ve belgeye sahip olduğu ve bu bilgilerle ilgili Wikileaks’in kurucusu Julian Assange ve Trump’ın eski kampanya danışmanı Roger Stone arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmesine de değindi.

Cohen, söz konusu telefon görüşmesini “Sayın Trump Wikileaks’in e-mailleri yayınlayacağından önceden Roger Stone aracılığıyla haberi olmuştu. 2016 yılının Temmuz ayında Demokrat Parti’nin kongresinden günler önce Sayın Trump’ın ofisindeydim. Sekreteri Roger Stone telefonda demişti. Sayın Trump Stone’u telefonda hoparlöre aldı. Stone Trump’a biraz önce Julian Assange ile telefonda görüştüğünü ve Assange’ın kendisine birkaç gün içinde Hillary Clinton’ın kampanyasına zarar verecek bir dizi e-mail yayınlanacağını söylediğini anlattı. Sayın Trump da “Harika olmaz mı?” mealinde bir cevap verdi” sözleriyle anlattı.

Cohen: “Trump ırkçı ve üçkağıtçı”

Michael Cohen 20 sayfalık yazılı ifadesi boyunca Trump için “ırkçı, üç kağıtçı” gibi ağır ifadeler kullandı. Trump için kullandığı “ırkçı” ifadesini bazı iddialar ve örneklerle anlattı. Cohen Trump’ın kendisine bir ara “Siyah biri tarafından yönetilen ve pislik çukuru olmayan bir ülke söyle bana” dediğini, bir gün Chicago sokaklarında arabayla giderken “Sadece siyahlar böyle yaşar” diye konuştuğunu, “Siyahlar bana hiçbir zaman oy vermez, çünkü aptallar” dediğini ileri sürdü.

Trump’ın eski avukatı Michael Cohen Trump’ın kendi çıkarları doğrultusunda kazancını ve varlıklarını zaman zaman şişirdiğini, vergi indirimi söz konusu olduğunda ise az gösterdiğini iddia etti.

Geçtiğimiz aylarda federal mahkemede “ Şahıs 1” olarak adı geçen kişinin yararına ve bu kişinin yönlendirmesiyle işlediği suçları kabul ettiğini söyleyen Michael Cohen, “Kayıtlara geçsin, Şahıs 1 Başkan Donald J. Trump’tır” diye konuştu. Cohen, “Vicdanımı görmezden gelip, yapmamam gerekirken bir adama sadık davrandığımı kabul etmek acı verici” diyerek ailesinden ve Amerikan halkından özür diledi.

Donald Trump için 10 yılı aşkın bir süre çalışan Michael Cohen Trump’ı yıllar içersinde daha iyi tanıdığını, “gerçek karakterinin zamanla ortaya çıktığını” söyledi. Cohen, “Sayın Trump bir enigma. Benim gibi karmaşık biri. Herkes gibi iyi ve kötü yanları var. Ama kötü taraflar iyiler karşısında ağır basıyor. Göreve geldiğinden bu yana en kötü haline dönüştü. Nazik davranabilir ama nazik değildir. Cömert birtakım davranışlarda bulunabilir ama cömert değildir. Sadık olabilir ama aslında sadakatsizdir” ifadelerini kullandı.​

“Başkanlık yarışına kendi markası için girdi”

Michael Cohen, Trump’ın başkanlık yarışına “Amerika’yı büyük kılmak” için değil kendi markasını büyük kılmak için girdiğini savundu. “Bu ülkeyi yönetmek arzusu ya da niyeti yoktu, sadece kendisini pazarlamak, servetini ve gücünü büyük kılmak amacındaydı” diye konuştu.

Oturumun soru-cevap bölümünde de Michael Cohen’e Trump’ın yabancı güçlerle seçimi kazanmak için işbirliği yapma potansiyelinde olup olmadığı soruldu. Cohen önce “spekülatif” olduğu gerekçesiyle soruya net bir cevap vermekten kaçındı ancak kendisinin Trump’la uzun süre çalışan ve onu tanıyan birisi olarak görüşü sorulunca “Evet, Trump için kazanmak önemlidir. Bunun için de her şeyi yapabilir” ifadesini kullandı.

Cohen ifadesi sırasında kendi hatalarını da sıralamış ve Trump’ın karakterine ve davranışlarına rağmen onun için çalışmaya devam ettiğini söylemişti. Cohen’e “Durumu ne değiştirdi?” diye soruldu. Cohen, Trump’ın Rus lider Putin’le yaptığı ve bugün de ayrıntıları kamuoyuyla paylaşılmadığı için eleştiri konusu olan Helsinki görüşmeleri ve Charlottesville’de 2 yıl önce yaşanan aşırı sağcı gruplar ve solcu aktivistler arasında yaşanan olayları saydı.

Cohen ifade verdiği oturumun ikinci bölümünde Kongre’nin Cumhuriyetçi üyelerini eleştirdi, Başkan Trump’a odaklanan sorular sormak yerine kendisini itibarsızlaştırmaya yönelik sorular sorduklarını savundu. Zaman zaman Kongre’deki Cumhuriyetçi üyelerle Cohen arasında sert atışmalar yaşandı. Cohen kendisini “İflah olmaz bir yalancı” olmakla suçlayan Kongre üyesi Paul Gosar’a “Pardon, benden mi bahsediyorsunuz yoksa Başkan’dan mı?” yanıtını verdi.

“Trump’la ilgili tek bir soru bile sormamanız ilginç”

Cohen oturum sırasında Cumhuriyetçi Kongre üyelerine sert çıktı, Trump’ı korumak için karalama kampanyası yürütmekle suçladı. Cohen, “Ben de sizin yaptığınızı 10 sene boyunca yaptım. Trump’ı 10 sene korudum. Benim daha önce yaptığım gibi Trump’ı körü körüne takip edenler de benim şu anda karşı karşıya kaldığım sonuçlara katlanacak” diye konuştu.

Cohen Cumhuriyetçi Kongre üyesi Jim Jordan’ı da sert sözlerle eleştirdi, Gözetim ve Reform Komisyonu’nun Cumhuriyetçi üyelerini Trump’a körü körüne sadık olmakla suçlayan Cohen “Sizin ve meslektaşlarınızın şimdiye kadar Başkan Trump hakkında tek bir soru bile sormamış olmamanızı ilginç buluyorum. Ben buraya tam da bu sebeple geldiğimi sanıyordum. Yaptığım hataları itiraf etmeye değil. Bunu zaten yaptım. Yapmaya da devam ederim. Evet hata yaptım. Bunun bedelini de ödeyeceğim. Ama bugün buraya bunun için gelmedim. Benim vergilerim Amerikan halkının umrunda değil. Sayın Trump’la ilgili benim bildiklerimi bilmek istiyorlar. Ve şimdiye kadar Sayın Trump’la ilgili tek bir soru bile sorulmadı” sözleriyle tepki gösterdi.

Oturumun öğleden sonraki bölümünde Michael Cohen Trump hakkındaki çarpıcı iddialarda bulunmayı sürdürdü. Cohen'e Demokrat bir Kongre üyesi tarafından "Sayın Trump size kaç kez bir kişiyi ya da grubu onun adına tehdit etmeniz talimatını verdi?" diye soruldu. Kongre üyesi " 50, 100, 200... ya da 500 mü?" diye sorunun devamını getirdi. Cohen Kongre üyesinin sorusuna "Muhtemelen o kadar" yanıtını verdi.

"First Lady'ye de yalan söyledim"

Michael Cohen yazılı ifadesinde Başkan Trump'ın eşi Melania Trump'a atıfta bulunarak "First Lady'e yalan söylemek zorunda kalmak en büyük pişmanlıklarımdan. Kendisi nazik ve iyi bir insan. Kendisine saygı duyuyorum. Bunu hak etmedi" ifadesini kullanmıştı.

Oturum sırasında Michael Cohen'e Cumhuriyetçi Kongre üyesi Jim Jordan "Beyaz Saray'da çalışmak istiyordunuz ama ekibe alınmadınız" sözleriyle Cohen'in bu sebeple Trump'ı hedef aldığı imasında bulundu. Cohen iddiayı yalanladı. Ancak CNN'in konuştuğu kaynaklara göre Michael Cohen Beyaz Saray:'da görev yapmak istemiş ancak Trump'ın ailesi buna sıcak bakmadığı için mümkün olmamıştı.

"Michael Cohen barodan atılan bir avukat"

Michael Cohen'in Kongre'deki ifadesine Trump cephesinden ilk tepki Trump'ın 2020 Başkanlık seçimi için oluşturulan kampanya ekibinden geldi. Ulusal Basın Sekreteri Kayleigh McEnany yaptığı yazılı açıklamada Michael Cohen'in barodan atılmış bir avukat olduğunu, avukatlık lisansını kaybettiği vurgulandı. Cohen'in daha önce Kongre'ye verdiği ifadede yalan söylediğine atıfta bulunuldu, "Neden bu kez kendisine yemin ettirme zehmetinde bulunmuşlar?" ifadeleri kullanıldı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.