Trump: NATO'dan çıkarız ama gerek yok

Trump: NATO'dan çıkarız ama gerek yok

ABD Başkanı Donald Trump, NATO üyelerinin GSYİH'nin yüzde 2'si kadar savunma harcaması hedefini 2024 yılı yerine hemen şimdi gerçekleştirmesini talep etti.

ABD Başkanı Donald Trump, NATO üyelerinin GSYİH'nin yüzde 2'si kadar savunma harcaması hedefini 2024 yılı yerine hemen şimdi gerçekleştirmesini talep etti. NATO zirvesinde liderler programda olmayan acil toplantı düzenledi. Trump ''ABD'yi NATO'dan çıkarabilirim, ama buna gerek yok, harcamaları artırmayı kabul ettiler'' dedi.

Zirvedeki diplomatik kaynaklara göre Trump ''ABD, Avrupa'yı sübvanse edebilmek için cebinden fazladan on milyarca dolar ödüyor. Tüm üyeler 2024'e dek GSYİH'nin en az yüzde 2'sini savunmaya harcama sözünü hemen şimdi yerine getirmeli ve bu oran nihayetinde yüzde 4'e çıkmalı'' dedi.

Trump'ın aksi takdirde ABD'yi NATO'den çıkaracağı tehdidinde bulunduğu iddiası daha sonra yalanlandı. Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ''Trump NATO'dan çıkmakla tehdit etmedi, sadece NATO üyelerinin savunma harcamaları hedeflerini daha kısa zamanda tutturmalarını talep etti'' dedi.

Ardından basın toplantısı düzenleyen Trump'a 'ABD'yi Kongre'nin onayı olmadan NATO'dan çıkarıp çıkaramayacağı' soruldu. ''Bence muhtemelen (Kongre'nin onayı olmadan) çıkarabilirim, ama buna gerek yok. Çünkü müttefikler harcamaları 33 milyar dolar artırmayı kabul etti. Daha önce hiç olmadığı kadar katkılarını artırdılar'' dedi.

NATO'dan çıkma tehdidinde bulunup bulunmadığı sorusu üzerine Trump, ittifakın harcamalarının yüzde 90'ını ABD'nin karşıladığını ve bundan son derece mutsuz olduğunu liderlere söylediğini belirtti.

Tekrar aynı sorunun sorulması üzerine Trump zirvede diğer liderlere 'daha önce hiç olmadığı kadar sert konuştuğunu' dile getirdi. "Diğer ülkeler katkı vermezse memnun olmayız. ABD'ye adil davranılmıyordu, ama bu değişti. NATO'ya inanıyorum" diye ekledi.

Trump ''İki gün öncesine göre çok daha güçlü bir NATO var. ABD'nin NATO'ya bağlılığı çok güçlü'' vurgusu yaptı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.