Trump NATO'ya sert çıktı: Rusya'ya karşı sizi koruyorsak bedelini ödeyin

Trump NATO'ya sert çıktı: Rusya'ya karşı sizi koruyorsak bedelini ödeyin

ABD-NATO görüşmesine Trump'ın söylemleri damga vurdu.

ABD Başkanı Donald Trump ve ABD yetkililerinin NATO yetkilileri ile olan görüşmesi oldukça gergin geçti. Görüşmeye NATO harcamaları ve Almanya'nın Rusya ile olan enerji ticareti ilişkisi damgasını vurdu.

Almanya'nın Rusya ile büyük bir petrol ve doğalgaz anlaşması yaptığına değinen Trump bu anlaşma karşılığında Rusya'nın milyarlarca dolar kazandığını ifade etti. ABD'nin NATO kapsamında koruduğu Almanya, Fransa gibi ülkelerin Rusya ile yaptığı boru hattı anlaşmalarını gündeme getiren Trump, bu ülkeleri Rusya'ya karşı koruduklarını ancak onların Rusya'ya para kazandırdığını ve bunun uygun olmadığını dile getirdi.

Trump Almanya'nın eski şansölyesi Gerhard Schröder'in de bu ilişkide oynadığı önemli rolden bahsetti. Donald Trump, Almanya'nın enerjide büyük ölçüde Rusya'ya bağımlı olduğunu belirtti, "Almanya Rusya'nın esiri" ifadesini kullandı ve bunun NATO için oldukça kötü bir durum olduğunu söyledi.

Donald Trump'ın hedefinde bir kez daha NATO kapsamındaki savunma harcamaları vardı. ABD Devlet Başkanı "Almanya'yı koruyoruz, Fransa'yı koruyoruz, herkesi koruyoruz ama yine de savunma için çok fazla para ödüyoruz." ifadesini kullandı ve bunun on yıllardır devam ettiğini, diğer ABD başkanlarının bu duruma müdahale etmediğini belirtti.

Trump bu durumun ülkesi ve vergi mükellefleri için adil olmadığını, Almanya gibi ülkelerin savunma harcamalarını uzun vadede değil bir an önce artırması gerektiğini belirtti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in bunun bir ticaret olduğu itirazı üzerine Trump, bazı ülkelerin böylesi bir bağımlılığı reddettiğini ancak Almanya'nın Rusya'nın esiri olduğunu söylemekte ısrar etti. 

Görüşmenin sonunda Donald Trump NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'e ABD'nin Almanya'yı Rusya'dan koruduğunu ancak aynı Almanya'nın Rusya ile enerji ticareti yaparak Rusya'ya çok büyük paralar kazandırdığını ifade etti ve "Bunu açıklayın" dedi. Oldukça gergin bir noktaya tırmanan görüşmenin devamı basına kapalı olarak gerçekleşti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.