Trump Taliban'la barış görüşmelerini durdurdu

Trump Taliban'la barış görüşmelerini durdurdu

ABD Başkanı Donald Trump, Taliban'la planlanan barış görüşmelerini durdurduğunu açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, bir ABD askerinin de öldüğü Kabil'deki saldırı nedeniyle Taliban'la devam eden barış görüşmelerini durdurduğunu ve Kabil hükümeti lideri Eşref Gani ve bazı Taliban liderleri ile Camp David'de bugün yapılması planlanan gizli görüşmelerin iptal edildiğini açıkladı.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve bazı önemli Taliban liderleri ile Camp David’de bugün yapılması planlanan ‘gizli görüşmelerin’ iptal edildiğini ve Taliban ile barış görüşmelerinin askıya alınacağını duyurdu.

Trump, “Maalesef, yanlış bir koz elde etmek amacıyla onlar (Taliban), Kabil’de 11 kişinin ve bizim de büyük bir askerimizin hayatına mal olan saldırıyı üstlendiler. Derhal bu görüşmeyi iptal ettim ve barış görüşmelerini durdurdum” ifadelerini kullandı.

Başkan Trump, “Pozisyonlarını güçlendirmek için çok sayıda insanı öldüren bu kişiler, nasıl insanlardır? İstediklerini elde edemediler ve durum daha da kötüleşti. Bu çok önemli barış görüşmeleri boyunca eğer bir ateşkeste mutabık olmayıp 12 masum insanı da öldürüyorlarsa, demek ki anlamlı bir anlaşma için müzakere gücüne muhtemelen sahip değiller. Daha kaç on yıllarca savaşmaya istekliler?” açıklamasında bulundu.

Taliban’ın geçtiğimiz Perşembe günü, Kabil’de NATO liderliğindeki Kararlı Destek Misyonu merkezi yakınlarında bulunan bir güvenlik merkezinde bomba yüklü bir araçla düzenlediği saldırıda, 12 sivil dahil olmak üzere NATO kuvvetlerinden 2 ‘ABD ve Roman’ asker ölmüştü.

Kabil hükümeti lideri Gani'nin ABD ile Taliban arasında yürütülen müzakere sürecini görüşmek üzere ABD'ye yapacağı ziyareti ertelediği, dün ABD basınına yansımıştı. Geçen hafta 9'uncu barış görüşmesini tamamlayan ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, anlaşma metnini Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile paylaşmıştı.

Öte yandan Halilzad, Kabil'de özel bir televizyon kanalına verdiği demeçte, Taliban ile aylar süren görüşmelerin ardından bir taslakta anlaşmaya varıldığını, ABD'nin ülkedeki 5 üssünü 135 gün içinde kapatarak 5 bin askerini çekeceğini açıklamıştı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.