Trump: Venezuela'ya en sert yaptırımları henüz uygulamadık

Trump: Venezuela'ya en sert yaptırımları henüz uygulamadık

ABD Başkanı Trump, henüz Venezuela'ya yönelik en sert yaptırımları uygulamadıklarını ve askeri müdahale de dahil olmak üzere her türlü seçeneğin masada olduğunu söyledi.

ABD Maliye Bakanlığı, Venezuela’da devlet kontrolündeki maden şirketi Minerven ve bu şirketin başında bulunan Adrian Perdomo’nun yaptırım listesine alındığını açıklamıştı.

Venezuela’ya yönelik yaptırımlar Başkan Trump’ın Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro ile yaptığı basın toplantısında gündeme geldi. Venezuela’ya yönelik en sert yaptırımların henüz devreye sokulmadığını belirten Trump’a Venezuela’ya askeri müdahale olasılığı soruldu. Trump “Bütün seçenekler ve olasılıklar masada” yanıtını yineledi.

ABD Maliye Bakanlığı sabah saatlerinde Venezuela’nın devlet kontrolünde bulunan ve altın çıkarılmasından sorumlu olan maden firması Minerven’in yaptırım listesine alındığını açıklamış, söz konusu şirketi Nicolas Maduro hükümetini desteklemek ve örtülü bazı operasyonlar yürütmekle suçlamıştı.

ABD Maliye Bakanı Steve Mnuchin, “Maduro’nun Venezuela’daki mali, insani ve çevresel krize katkıda bulunan örtülü altın ticaretine karışanların kararlı bir şekilde peşinden gideceğiz” açıklamasını yaptı.

ABD Maliye Bakanlığı Minerven’in (Compania General de Mineria de Venezuela) madencilerden aldığı altını külçelere dönüştürdüğünü ve daha sonra da ordu tarafından bu altınların hava üslerine sevk edildiğini ve merkez bankasında depolandığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da “Maduro ve onun gizli şebekesinin Venezuela’nın altın madeni operasyonlarını Venezuela halkından çalmak amacıyla suistimal ettiği” belirtildi. ABD Maliye Bakanlığı’nın Minerven ve yöneticisini yaptırım listesine almasının, Maduro ve diğer aktörlerin “Venezuela halkının uzun süre acı çekmesi pahasına kendilerini zenginleştirmesini engelleyeceği” ifade edildi.

Trump’tan “Tropik Trump’a” destek

“Tropik Trump” olarak nitelenen Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’yu Beyaz Saray’da ağırlayan Trump Oval Ofis’te Brezilya lideriyle görüşmeden önce yaptığı kısa açıklamada, Bolsonaro’nun kampanyasının kendi seçim kampanyasıyla kıyaslanmasından onur duyduğunu belirtti. Brezilya ve Amerika arasındaki ilişkiller daha önce bu kadar yakın olmadığını söyledi.

Brezilya Cumhurbaşkanı da Oval Ofis’te yaptığı açıklamada ülkesinde Amerika karşıtı cumhurbaşkanlarının olduğu uzun yılların ardından Trump’la görüşmekten memnuniyet duyduğunu belirtti. Trump Brezilya liderine 19 numaralı ABD forması, Bolsonaro da Trump’a Brezilyalı futbolcu Pele’nin giydiği 10 numaralı Brezilya forması hediye etti.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro 28 Ekim’de zafer kazandığı seçimler öncesinde “Her şeyden önce Brezilya, her şeyin üzerinde Tanrı” sloganıyla seçim kampanyasını yürütmüştü. Brezilyalı liderin kullandığı söylem ve kampanyasında işlediği temalarla Trump’ın kullandığı söylem ve sloganlar arasında benzerlik olduğu yorumları yapılmıştı.

İki liderin görüşme sonrası düzenlediği ortak basın toplantısında Brezilya’nın olası OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) ve NATO üyeliği de gündeme geldi. Trump Brezilya’yı önde gelen “NATO üyesi olmayan müttefik” ya da belki “NATO müttefiki” olarak nitelendirmeyi planladığını söyledi.

Beyaz Saray’da iki liderin düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Trump “Devlet Başkanı Bolsonaro’ya dediğim gibi Brezilya’yı önde gelen NATO üyesi olmayan müttefik ya da... belki NATO müttefiki olarak görme niyetim var. Çok sayıda kişiyle konuşmam gerekecek ama belki NATO müttefiki - bu ülkelerimiz arasındaki güvenlik ve işbirliğini büyük ölçüde geliştirecektir” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.