Trump'tan Avrupa'ya tehdit: IŞİD mensuplarını salıveririz

Trump'tan Avrupa'ya tehdit: IŞİD mensuplarını salıveririz

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’de tutulan IŞİD'lileri Avrupa’ya salıvermekle tehdit etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupalı ülkelerin IŞİD’e katılan yurttaşlarını geri almaması halinde Suriye’de tutulan binlerce IŞİD'lileri Avrupa’ya salıvermekle tehdit etti.

Avrupa kökenli yaklaşık 800 IŞİD savaşçısının yanı sıra binlerce kadın ve çocuk, şu sıralar Suriye’nin kuzeyinde ABD destekli YPG tarafından tutuluyor.

Trump yönetimi Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin hükümetlerine IŞİD’e katıldığından şüphelenilen yurttaşlarını geri almaları için baskı yapıyor. Ancak bu ülkelerin büyük çoğunluğu, söz konusu kişilerin dönüşlerinde güvenlik riski teşkil edebileceğinden endişe duyuyor ve bu konuda adım atmada isteksiz davranıyor.

Beyaz Saray bahçesinde gazetecilere açıklama yapan Trump, “Elimizde Avrupa’nın geri almasını istediğimiz binlerce IŞİD savaşçısı var. Onları geri alacaklar mı bir bakalım. Almazlarsa da muhtemelen onları Avrupa’ya salacağız” dedi.

YPG’nin elinde IŞİD’le bağlantılı olduğu iddia edilen -Iraklı ya da Suriyeli savaşçılar dışında- yaklaşık 13 bin yabancı bulunduğu tahmin ediliyor. Çoğunluğu terör örgütü halifeliğinin çöktüğü mart ayında tutuklanan bu kişiler arasında iki bin erkeğin yanı sıra nüfusu 11 bine ulaşan kadınlar ve çocukların bulunduğu belirtiliyor. Alıkonan kişiler arasında 9 erkek, 20 kadın ve 30 çocuğun İngiliz yurttaşı olduğu sanılıyor. 

Perşembe günü yaptığı değerlendirmede diğer ülkelerden IŞİD üyeleriyle Avrupalı savaşçıları birlikte zikrettiği görülen Trump, “Avrupa’nın geri almasını istediğimiz 2 bin 500 IŞİD savaşçısı var. Çünkü onlar Avrupa’ya, Fransa’ya, Almanya’ya ve diğer çeşitli yerlere gidiyordu” dedi.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.