Trump'tan Hong Kong'da Çin karşıtı gösterilere destek

Trump'tan Hong Kong'da Çin karşıtı gösterilere destek

Hong Kong'da göstericilerin parlamentoyu kısa süreli işgali Çin ve Özerk Yönetim tarafından tepkiyle karşılandı.

Hong Kong'un İngiltere'den Çin'e devredilişinin 22'inci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen gösteriler sırasında protestocuların parlamentoyu basarak, bir süre işgal etmelerine Hong Kong Özerk Yönetimi ve Çin'den tepki geldi.

Hong Kong Özerk Yönetimi Başkanı Carrie Lam, protestocuların eylemini sert sözlerle eleştirdi. Lam, göstericilerin "Aşırı güç kullandıklarını" belirterek, eylemlerini kınadı. Lam, Salı sabahı düzenlediği basın toplantısında, "Bu ciddi şekilde kınamamız gereken bir durum, çünkü Hong Kong'da hiçbir şey hukukun üstünlüğünden daha önemli değildir" dedi. Başkan, olay çıkaranlar hakkında adli soruşturma başlatacaklarını söyledi.

Parlamento binasının camlarını kıran ve duvarlara sprey boya ile sloganlar yazan göstericiler, İngiltere sömürgesi iken kullanılan Hong Kong bayrağını meclis genel kurul salonundaki kürsüye astı. Meclis duvarlarında asılı bazı politikacıların portreleri de indirildi. Polis, göstericileri biber gazı kullanarak parlamentodan çıkardı ancak protesto eylemleri dışarıda da devam etti.

Olaylardan sonra Çin hükümeti Hong Kong lideri Lam'a ve emniyet güçlerine destek mesajı verdi. Çin Devlet Konseyi'nin Hong Kong'dan sorumlu ofisinden yapılan açıklamada, Hong Kong makamlarının şiddete başvuran göstericilere yönelik soruşturma başlatmasını onayladığı belirtildi. Çin hükümetinden bir sözcü ise gösterileri, "hukukun üstünlüğünü ayaklar altına alan ağır yasadışı eylemler" olarak tanımlayarak "Hong Kong'un temel çıkarlarına aykırı" olarak nitelendirdi.

Trump göstericilere destek oldu

ABD Başkanı Donald Trump ise göstericilere destek verdi. Protestoların amacının "demokrasiyi" getirmek olduğunu kaydeden Trump Çin'i kast ederek, “Maalesef, bazı devletler demokrasi istemiyor” dedi.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.