Trump'tan 'Meksika Duvarı' karşılığında göçmenlere geçici koruma önerisi

Trump'tan 'Meksika Duvarı' karşılığında göçmenlere geçici koruma önerisi

ABD Başkanı Donald Trump, ABD-Meksika sınırına inşa etmek istediği 5,7 milyar dolarlık duvara demokratların itirazını geri çekmesine karşılık, kapsamlı bir "göçmenlik reformu" önerisinde bulundu.

ABD Başkanı Trump cumartesi günü Beyaz Saray'da bir açıklama yaparak, hükümetin daha fazla kapalı kalmasının önüne geçmek için bir Kongre'ye bir yol haritası sunacağını söyledi.

Meksika sınırına örülecek duvardan vazgeçmediğini belirten ABD Başkanı, bunun tüm sınır boyunca aralıksız bir duvar olmayacağını, yüksek öncelikli yerlerde inşa edileceğini anlattı ve 5,7 milyar dolarlık ek bütçe talebini tekrarladı.

Trump duvardan vazgeçmek yerine iki farklı öneri getirdi. Bunlardan ilki, "Düşçüler" olarak adlandırılan, ABD'ye aileleriyle birlikte yasa dışı yollardan geldiklerinde henüz çocuk olan göçmenleri kapsıyor. Sayıları 700 bini bulan "Düşçüler" bir önceki başkan Obama döneminde getirilen yasalar sayesinde sınır dışı edilmiyor. Bu gençlere vatandaşlık verilmeden çalışma izni veriliyor. Bir süredir bu yasaları geri çekmeye çalışan Trump, hükümetin yeniden açılması için bu konuda geri adım atacağını, bu kişilerin 3 yıl daha yasalarla korunacağını ve çalışma izni verilmeye devam edilebileceğini söyledi.

İkinci taviz ise, Geçici Koruma Statüsü'ndeki göçmenleri kapsıyor. Sayıları 300 bini bulan, savaş ve felaketlerden etkilenen ülkelerden gelen bu göçmenler de ABD'de çalışma iznine sahip. Trump, bu göçmenlerin de çalışma vizelerinin 3 yıl daha uzatılabileceğini söyledi.

Demokratlar ise sınırda örülecek duvar için ek bütçe ödenmesine karşı çıkıyor, bu sebeple şimdilik uzlaşmaya yanaşmadıkları görülüyor.

Göçmenlerin geçişini engellemek için Meksika sınırına duvar örmek isteyen ABD Başkanı Donald Trump, bunun için 5,7 milyar dolarlık ek bütçe istemiş, ancak Kongre'deki Demokratlar 1,3 milyar dolar seviyesinde bulunan ödeneğin artırılmasına karşı çıkmıştı.

Bütçe krizi sebebiyle hükümet 4 haftadır kapalı. Federal hizmetler verilemiyor, yaklaşık 800 bin çalışan maaş alamıyor.

"Umutsuz bir girişim"

Temsilciler Meclisi'nde çoğunlukta olan Demokratların başkanı Nancy Pelosi, Trump'ın önerilerini "umutsuz bir girişim" olarak adlandırdı. "Önerilerin hiçbirinin insanların hayatını garantiye almak için uğraşan iyi niyetli çabalar olmadığını" söyledi.

Bir başka Demokrat Senatör Chuck Schumer de, bu önerilerin taviz değil "rehin alma" olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi Senatör Mitchell McConnell ise, bunun hem sınır güvenliğini koruyan hem de hükümetin açılmasına yardımcı olacak bir öneri olduğunu söyledi. McConnell, gelecek hafta bu önerinin kabul edilmesi için çalışacağını da duyurdu.

ABD tarihinin en uzun hükümet kapanmasında, anketlere göre seçmenlerin çoğunluğu, Başkan Trump'ın sorumlu olduğunu düşünüyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.