TTP lideri Müftü Nur Veli Mesud ile röportaj

TTP lideri Müftü Nur Veli Mesud ile röportaj

Pakistan Talibanı (TTP) lideri Müftü Nur Veli Mesud (Ebu Mansur Asım) gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Pakistan Talibanı (TTP) lideri Müftü Nur Veli Mesud (Ebu Mansur Asım) gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TTP'nin medya yapılanması olan "Omar Media" tarafından yayınlanan videoda Mesud, çeşitli ülkelerden gazetecilerin kendilerine ilettiği sorulara toplu olarak yanıt verdi.

Mesajlarında Mesud Pakistan ile müzakereler, savaş süreci ve birçok önemli konuda ayrıntılar paylaştı.

Mesud'un röportajı Mepa News okurları için Türkçeleştirildi.


  • Pakistan hükümeti TTP ile resmi müzakereler başlattı. Pakistan'ı ve sizi bu müzakerelerde kim temsil ediyor?

Müzakereler TTP ile Pakistan hükümeti arasında gerçekleşiyor ve şurası açık ki henüz nihai bir sonuca varılmış değil. Pakistan hükümetini müzakerelerde General Fayiz Hamid temsil ediyor. Bizim tarafımızda ise, müzakere sürecine bizzat ben nezaret ediyorum.

Müzakerelerde talepler neler?

  • Pakistan hükümetinin ve sizin talepleriniz neler ve bunlar karşılığında ne tür tavizler verildi?

Bizim taleplerimiz açık ve bilhassa birincil talebimiz, kabile bölgelerini Hayber Pahtunhva ile birleştiren uygulamanın sona erdirilmesi. Bu talepten geri adım atmamız mümkün değil.

  • Afganistan'ın ev sahipliğinde yürütülen bu müzakerelerdeki ilerleyişten memnun musunuz?

Müzakereler Afganistan İslam Emirliği'nin ara buluculuğunda gerçekleşiyor. Afganistan İslam Emirliği sadece bir aracı veya ev sahibi değil.

Müzakerelerde henüz önemli bir ilerleme kaydedilmiş değil. Ancak Pakistan hükümeti ciddiyet gösterirse, daha fazla ilerlemenin gerçekleşmesi bekleniyor.

  • Bazı mensuplarınızın ve liderlerinizin serbest bırakıldığı ifade ediliyor? Bu doğru mu? Detay paylaşabilir misiniz?

Esir tutulan bazı mensuplarımızın serbest bırakıldığı doğru. Fakat savaşçılarımıza yönelik tutuklamalar da devam ediyor. Karşı tarafın bu gayri ciddi tavrı müzakere sürecini etkileyebilir.

  • Pakistan tarafının sizden TTP'nin dağıtılmasını, teslim olmanızı ve Pakistan Anayasası'nı kabul etmenizi talep ettiği doğru mu?

Müzakere sürecinde farklı talepler ileri sürüldü. Makul ve uygun olan talepler tartışılabilir. Fakat TTP'nin itibarını ve statüsünü baltalayacak talepler bizim için kabul edilebilir değil.

TTP saldırıları

  • Sizlerin Pakistan'dan, TTP mensuplarına ve liderlerine karşı açılan tüm davaların geri çekilmesini talep ettiğiniz doğru mu?

Anlaşma nihai hale geldiğinde, her iki tarafa karşı açılan davaların kendiliğinden sona ermesi doğal bir durumdur.

  • 15 yıldan uzun süredir devam eden savaşta, TTP'nin liderleri de dahil yüzlerce savaşçısı hayatını kaybetti. Bize TTP'nin kayıplarıyla ilgili istatistik verebilir misiniz? Ayrıca Pakistan ordusunun kayıplarına dair rakamları da paylaşabilir misiniz?

Doğrusu şu ki bu savaşta her iki tarafın da iktisadi ve insani kayıpları mevcut. Bu konuda şu anda detaylara inmemize gerek yok ancak bizim kayıplarımız hükümet tarafının kayıplarından oldukça düşük.

  • TTP bu yılın başında saldırılarını artırdı. Ülkenin dört bir yanında orduya karşı saldırılar yoğunlaştı ve alışılmadık bir durum olarak, Belucistan'da da askeri tesisler hedef alındı. Sizce artan saldırılar mı hükümeti müzakerelere itti, yoksa Pakistan hükümetini buna Afgan Talibanı mı teşvik etti?

Savaşın ivmesi, TTP'nin organizasyonel yapısındaki değişikliklerden ve mücahitlerin bir araya gelmesinden sonra artış gösterdi. Pakistan hükümeti, bizim operasyonlarımız sebebiyle müzakerelere mecbur kaldı.

"Çinlileri Pakistan hedef aldı"

  • Çinlileri siz mi hedef aldınız?

Bizim savaşımız Pakistan'ın güvenlik güçleriyle ve bizim açık politikamız bu. Ancak, istihbarat teşkilatları üzerinden böyle operasyonlar tertip ederek, Pakistan hükümeti Çin'i kendi çıkarları için kullanabilmek istiyor. Tıpkı Amerika'yı kullanmış olduğu gibi.

  • Pakistan yakın zamanda Afganistan toprakları içerisine bir hava saldırısı düzenleyerek aralarında sivillerin de olduğu onlarca kişiyi öldürdü. Bu saldırının Pakistan ordusuna yönelik sınır ötesi saldırılara yanıt olarak düzenlendiği ifade ediliyor. Afganistan içerisindeki Pakistan saldırılarına dair ne söyleyeceksiniz?

Defaatle söyledik ki bizler kendi topraklarımız üzerinden savaşıyoruz. Pakistan ordusu ise vahşi bombardımanlarla halkı ve komşu ülkede bulunan, Pakistan'daki savaştan kaçan mültecileri hedef alıyor. Pakistan'ın tarihi bu gibi vahşi ve gaddar eylemlerle dolu.

Pakistan-Afganistan ilişkileri

  • Analistler TTP'nin Afganistan'dan düzenlediği saldırıların Pakistan ile Afganistan arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyeceğini ve iki ülke arasında çatışmaya yol açacağını söylüyor. Bu konuda ne söylersiniz?

Bizler savaşımızı kendi topraklarımız üzerinden veriyoruz. Bu sebeple, söz konusu gerekçeyle ilişkilerin bozulması gibi bir mesele söz konusu değil.

  • Müzakerelerin başarısız olması halinde Pakistan ordusuna yönelik saldırılara devam edecek misiniz?

Evet, müzakereler başarısız olursa cihadımıza tam kapasitemizle devam edeceğiz, inşallah.

  • Kabile bölgelerinin Hayber Pahtunhva ile birleştirilmesi kararının geri alınmasına dair talebinizden vazgeçmeyi değerlendirir misiniz? Yoksa bu sizin için bir kırmızı çizgi mi?

Ne pahasına olursa olsun, hiç kimseye bizim bağımsız ve egemen statümüzü sona erdirecek bir güç vermeyi kabul etmeyiz.

  • Müzakerelerin başarı şansı ne? Ateşkesin şimdiye kadar uzatılmasını sağlayan bu müzakerelerin başarısından umutlu musunuz?

Müzakerelerin şeriat doğrultusunda başarılı olması için Allah'a dua ediyoruz.

Müzakerelerin başarısız olma ihtimaline dair sebepleri ortadan kaldırmak ise Pakistan hükümetinin elinde.

  • TTP temsilcileri, General Fayiz Hamid ile doğrudan görüşme veya toplantı gerçekleştirdi mi?

Evet.

TTP'nin tutumu

  • Pakistan halkına ve hükümetine mesajınız nedir? Özellikle Hindistan'dan para aldığınız suçlamasına dair.

Elhamdulillah, TTP bağımsız ve egemen bir harekettir, hiçbir dış gücün etkisi altında da değildir. Ancak Pakistan ordusu daima ABD'nin tetikçisi ve cephe dostu rolünü oynamıştır. Pakistan devletinin tüm tarihi de bunun ispatıdır.

  • Pakistan Halk Partisi, parlamento üzerinden müzakereler yürütülmesini istiyor. Böyle taleplerde bulunurlarsa TTP'nin pozisyonu ne olacak?

Müzakerelerin şartları ayarlanmış durumda. Bu koşulları yerine getirdiği sürece ordu ister doğrudan müzakere eder, isterse parlamentoyu kullanır. Burada bizi ilgilendiren bir durum yok.

Ancak tarih bunun şahididir ki Pakistan'ın gerçek hakimi ordudur.

  • Geçmişte düzenlenen saldırılarda güvenlik güçlerinin yanı sıra sıradan siviller de öldürüldü. 2014 yılındaki Peşaver askeri okul saldırısı da TTP ile ilişkilendiriliyor. Buna karşı bir cezalandırma söz konusu mu, yahut bu olaylara karışanlara dair bir konuşma geçiyor mu?

Peşaver okul saldırısına dair bağımsız bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulunduk ve halen bu çağrımızın arkasındayız.

  • Militan kimliğinizi sona erdirmezseniz küresel terör listelerinden nasıl çıkacaksınız?

Bu listelere alınmamız konusundaki diplomasi Pakistan hükümeti tarafından gerçekleştirildi. Listelerden çıkarılma sürecimizin sorumluluğu da bu yüzden Pakistan hükümetinde.

  • Demokrasiyi gayri-İslami olarak mı kabul ediyorsunuz?

Evet.

  • Halka ve mücahitlere mesajınız nedir?

Mevcut şartlar bağlamında, TTP mücahitlerine mesajım, medyadaki müzakerelere dair haberlerden dolayı boyun eğmemeleri, gözlerinin korkup yılmamalarıdır.

Doğrusu şu ki bizler müzakere yolunu gayelerimize ulaşmak için benimsedik. Bu da aynı zamanda şeriatın ve dünyevi işlerin usulundendir. Savaşların nihai neticesi son olarak müzakere masasında belirlenir. Savaş sahasında şimdiye kadar başarılı olduğumuzdan, inşallah müzakere masasında da kazanacağız. Amaçlarımızdan, hedeflerimizden geri adım atmayacağız. Pakistan'da şeriatın tatbiki hedefimize inşallah ulaşacağız. Aynı çabayı tüm mücahitlerin de göstermesi gerekiyor.

Mücahitler düşmana karşı koymak için sahaya canlarını ve mallarını tehlikeye atarak girdiler. Bu büyük fedakarlığa hazır olduklarından, onlara nasihatim, kendi iç ve dış amellerini ıslah etmeleri, ki bunun cihada olumlu bir etkisi vardır. Sahabe, Allah onlardan razı olsun, bu iki sahada mükemmel olduğundan Allah onlara her defasında zaferler nasip etmiştir.

Bunun yanı sıra nasihatim, sivillere yumuşak davranmalarıdır. Zira savaşlar onların desteğini alarak kazanılır.

Pakistan halkına mesajım ise şudur. Pakistan büyük fedakarlıkların ardından var olmuştur ve İslam adına özgürlüğünü elde etmiştir. Bu sebeple, Pakistan halkından isteğim TTP'nin bir parçası olmaları ve Pakistan'da bir İslami sistem oluşturulması mücadelemize destek vermeleridir. Zira Pakistan bu amaçla oluşturulmuştur.

  • Gazetecilere mesajınız nedir?

Gazetecilere mesajım şudur ki, onlar savaşın tek tarafını değil, savaşa dahil olan tüm tarafların pozisyonunu göstermelidir. Bu aynı zamanda bir adalet ve hakikat meselesidir.

Bir diğer mesele de, bizlerin pozisyonunu kendi kendilerine açıklamaya çalışmak yerine ilk olarak bizlere danışmaları ve hakkımızda bir şeyler yayınlamadan evvel bize soru sormalarıdır.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.