Tunus'ta hükümet karşıtı protestolar sürüyor

Tunus'ta hükümet karşıtı protestolar sürüyor

Said'in diğer siyasi partileri dışarıda bıraktığı yeni anayasa taslağını duyurması üzerine halk, hükümete karşı gösteriler gerçekleştirdi

Tunus'un güneydoğusunda gerçekleştirilen gösterilerde halk, Cumhurbaşkanı Kays Said'in siyasi kararlarına karşı protesto düzenledi. Said'in diğer siyasi partileri dışarıda bıraktığı yeni anayasa taslağını duyurması üzerine halk, hükümete karşı gösteriler gerçekleştirdi.

Medenin vilayetinde düzenlenen gösterilere, Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişiminin ve Ulusal Kurtuluş Cephesinin de yer aldığı muhalif partiler ve temsilciler katıldı.

Gösteriler sırasında, geçen yıl cumhurbaşkanı sıfatıyla iktidarı ele geçirmesinden bu yana tek taraflı kararlar almakla eleştirilen Said'in aleyhinde sloganlar atıldı. Ayrıca Tunuslular, özgürlüklerini kısıtladığını iddia ederek Said hükümeti döneminde hazırlanan yeni anayasaya karşı olduklarını belirtti.

Gösterilere katılan Tunus'un eski İnsan Hakları Bakanı Samir Dilou, Tunus'un baskı rejiminden uzak, demokrasi yoluna geri dönmeyi amaçlayan bir ulusal diyalog başlatılması çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz haftalarda Said yönetimine karşı gerçekleşen protestolarda, Said'i darbeyle suçlayan feshedilen parlamentonun başkan yardımcısı Samira Chaouachi "Halkın, demokrasiye dönüşü desteklediği açıkça belirgin hale geldi." dedi.

Öte yandan Said, muhaliflerince, yürütme gücünü ele geçirmek, parlamentoyu feshetmek ve anayasayı referandum vasıtasıyla değiştirmekle suçlanıyor.

Said ise suçlamaları reddederek, bu müdahalesinin yasal bir düzlemde gerçekleştiğini ve Tunus'u ekonomik ve siyasi durgunluğa sürükleyen düzenden kurtarmak için bu hareketinin gerekli olduğunu savunuyor.

Said'in bu hamlelerinin, Tunus'u 2011 devriminden bu yana ülkeyi derin bir krize soktuğu ifade ediliyor.

Said'in cumhurbaşkanlığına gelmesiyle yargı konseyi, bağımsız seçim komisyonu feshedilmişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.