Tunus'ta işçiler greve gitmeye hazırlanıyor

Tunus'ta işçiler greve gitmeye hazırlanıyor

Tunus Genel İşçi Sendikası, Said hükümetinin asgari ücretleri ve maaşları artırmayı reddetmesinin ardından haziran ayında kamu sektöründe genel grev uygulama kararı aldı.

Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS), Said hükümetinin asgari ücretleri ve maaşları artırmayı reddetmesinin ardından haziran ayında kamu sektöründe genel grev uygulama kararı aldı.

Tunus'ta bir milyondan fazla üyesi bulunan TGİS, haziran ayında gerçekleştirmeyi planladığı grevin asıl amacının işçilerin ekonomik ve sosyal haklarını savunmak olduğunu belirtti.

TGİS ayrıca, enflasyonun rekor seviyeye ulaştığı Tunus'ta kamuya hizmet eden çalışanlar için ücret artışı talep etti.

Mali krizle karşı karşıya olan Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said, yetki alanını genişletmek ve ülkede 'tek adamı oynamakla' suçlanıyor.

Said, ekonomik krizle mücadele konusunda Uluslararası Para Fonu'ndan 4 milyar dolarlık bir kredi almak istiyor. Fakat TGİS, Said'in asgari ücretleri artırmayı reddettiği için IMF'den kredi almasını zor bir ihtimal olarak görüyor.

Muhaliflerin Said üzerindeki baskısı sürüyor

Geçtiğimiz yıl parlamentoyu askıya alan ve başbakanı da görevden alan Said, darbe girişiminde bulunduğu iddiasıyla insan hakları grupları ve muhalif partilerce eleştiriliyor.

Said geçen haftalarda, siyasi partilerin, ülkedeki siyasi sistemi yeniden yapılandırmalarının önüne geçmek için yeni bir anayasa hazırlanacağını duyurmuştu.

Bunun üzerine Tunus'taki diğer siyasi muhalif partiler, Said'in söz konusu taslağı despot yönetimini pekiştirmek için hazırladığı gerekçesiyle yeni anayasa taslağı kararnamesine karşı çıkmıştı.

Öte yandan önde gelen siyasi partilerin liderleri, ülkedeki politika kararlarının tek taraflı olacak şekilde yapılandırılması kararını boykot edeceklerini ilan etmişlerdi

Aralarında TGİS'inde bulunduuğu bazı sendikalar ve kuruluşlar, Cumhurbaşkanlığı tarafından teklif edilen diyalog çağrılarını reddetmişti.

Protestolar devam ediyor

Ayrıca Tunus genelinde Cumhurbaşkanı Kays Said'in siyasi kararlarına karşı protestolar sürüyor.

Mayıs ayında, Said'in diğer siyasi partileri dışarıda bıraktığı yeni anayasa taslağını duyurması üzerine halk, hükümete karşı gösteriler gerçekleştirmişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.