Tunus'ta Nahda tarihinde ilk kez cumhurbaşkanı adayı gösterdi

Tunus'ta Nahda tarihinde ilk kez cumhurbaşkanı adayı gösterdi

Tunus'ta Nahda Hareketi, Eylül ayında yapılması planlanan erken Cumhurbaşkanlığı seçimlerine adayını sundu.

Tunus'ta Nahda Hareketi, Eylül ayında yapılması planlanan erken Cumhurbaşkanlığı seçimlerine adayını sundu. Ülkede, siyasi yelpazenin dört bir yanından da adaylar gösterilmeye devam ediyor.

Bu çerçevede Nahda, geçen salı günü yaptığı kısa bir açıklamada, Nahda Hareketi Şura Konseyi’nin, devlet başkanlığı seçimleri için 98 oy çoğunluğuyla Abdulfettah Moro’yu seçtiğini ifade etti. Parti sözcüsü İmad el-Hamiri ise “Bu Cumhurbaşkanlığı adaylığı, Nahda'nın 1981 yılında kurulmasından bu yana Hareket tarihinde ilk defa yapıldı” ifadelerini kullandı.

71 yaşındaki Moro, Nahda Genel Başkanı Raşid el-Gannuşi’nin yanı sıra Hareketin kurucularından sayılıyor. Nahda içerisindeki ılımlı tavırlarıyla tanınan siyasi isimlerden biri.

9 yaşındaki Tunus Savunma Bakanı Abdulkerim el-Zubeydi de 7 Ağustos’ta 2017 yılından bu yana yürüttüğü Savunma Bakanı görevinden istifa ettiğini açıklayarak, devlet başkanlığı seçimlerine adaylığını sundu. Nida Partisi tarafından desteklenen Zubeydi, verdiği kararı “zor” olarak niteleyerek, “Bağımsız bir adayım ve tüm siyasi taraflara karşı tamamen tarafsız kalacağım. Tunus halkına hizmet edeceğim” ifadelerini kullandı.

Şarku'l Avsat'ın haberine göre öte yandan sol kanattan Hamma Hammami, Tunus Alternatifi Partisi’inden Mehdi Cuma ve Eski Devlet Başkanı Munsif Marzuki de dahil, bazı isimlerin daha adaylık başvurusunda bulunmalarına rağmen, gözlemcilere göre her birini destekleyen siyasi ve toplumsal çevrelerdeki ağırlıkları göz önüne alındığında seçim yarışı, Zubeydi ve Moro arasında sınırlı olacakmış gibi görünüyor.

Adaylığını “bağımsız” olarak ilan eden Abdulkerim el-Zubeydi, Nida Partisi, Tunus Proje Partisi, Afek Tunus (Tunus’un Ufku) Partisi’nin yanı sıra Tunus Genel Çalışma Birliği’nin (sendika) desteğini de aldı. Nida Partisi, yetkinlik, tecrübe, dürüstlük ve Beci Kayid el-Sibsi’nin yaklaşımına dair vefalı olduğunu belirterek, Zubeydi’nin adaylığını desteklediklerini duyurdu.

Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı Abdulfettah Moro ise, Nahda Partisinin yanı sıra muhafazakar akımın desteğini aldı. Hareketin sözcüsü İmad el-Hamiri, Moro’nun adaylığının “neredeyse oy birliğiyle” sağlandığını ifade etti.

Abdulfettah Moro, Nahda Hareketi’nin önde gelen tarihi liderlerinden biri ve İslami akımdan önemli bir siyasetçi olarak tanınıyor. Şu anda Devlet Başkanı Yardımcısı olarak görev yapıyor.

Ancak bu oy birliğine rağmen, Nahda’nın bazı üsleri, Abdulfettah Moro’yu Tunus’taki siyasi faaliyetler sonrasında, İslamcı akım kadrolarının maruz kaldığı hapis ve sürgün kampanyalarının yaşandığı 1992 yılında Nahda Hareketi’ndeki üyeliğinin askıya alınması dolayısıyla hala eksik olarak görüyor.

Yerel gözlemcilere göre Abdulkerim el-Zubeydi, Nahda adayının güçlü bir rakibi olacak. Zubeydi, 1999-2000 yılları arasında bilimsel araştırma ve teknolojiden sorumlu devlet bakanı olarak görev yaptı. Ardından 2001 yılında Sağlık Bakanı, 2002 yılında Bilimsel Araştırma ve Teknoloji Bakanı, 2005- 2008 yılları arasında da Susa şehrinde Tıp Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. Aynı şekilde 2011- 2013 yılları arasında Yusuf el-Şahid hükümetinde aynı pozisyona dönmeden önce 2011 devrimine tanık olan hükümetlerde Savunma Bakanı görevini üstlendi.

Seçimlerle ilgilenen insan hakları örgütlerine göre Abdulkerim el-Zubeydi ve Abdulfettah Moro’nun oyları yüzde 70’e yakın olacak. Diğer oylar ise diğer adaylara dağılacak.

Devlet başkanlığı seçimlerine adaylık kapısının açılması sonrasında 6 gün boyunca yarısından fazlası bağımsız olan, 30’dan fazla adaylık başvurusu yapıldı. Adayların çoğunluğu “ciddi” sayılmazken, yarışın bağımsız aday ve Savunma Bakanı Abdulkerim el-Zubeydi ile Nahda Hareketi adayı Abdulfettah Moro arasında yaşanması bekleniyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.