Tunus'un yeni başbakanı olması beklenen Habib Cumli kimdir?

Tunus'un yeni başbakanı olması beklenen Habib Cumli kimdir?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi ile yaptığı görüşme sonrası mühendis Habib Cumli'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, parlamentoda çoğunluğa sahip olan Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi ile başkent Tunus’taki Kartaca Sarayı’nda yaptığı görüşmenin ardından bağımsız bir teknokrat olan mühendis El Habib el Cumli'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. Böylece 23 Ekim’de göreve gelen Said’in cumhurbaşkanlığı döneminde ilk hükümet üyelerinin ve bakanlıkları elinde tutacak isimlerin seçimi hususunda yeni bir aşamaya geçilmiş oldu.

Şarkul Evsat'ın haberine göre, Nahda Hareketi, yeni hükümeti kurmakla ilgili siyasi partilerle 15 Kasım’a kadar çeşitli istişarelerde bulundu. Görüşmelerde, kimin başbakanlığa geleceği ve Cumhurbaşkanı tarafından kimin görevlendirileceği üzerinde duruldu.

Geçtiğimiz Perşembe günü olağanüstü şekilde bir araya gelen Nahda Şura Konseyi’nin 150 üyesi, ismini açıklamadığı bir isim üzerinde uzlaşı sağladı. Şura Tunus’un tanık olduğu ekonomik ve toplumsal zorluklar çerçevesinde bu zorlu görevi üstlenecek ismin El Habib el Cumli olduğunu duyurdu. Bu tercih, 15 Kasım’da Gannuşi’nin Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşme sırasında onaylandı.

El Habib el Cumli kimdir?

Tunus Cumhurbaşkanı Said'in, Nahda Hareketi lideri Gannuşi ile yaptığı görüşmenin ardından yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiği Cumli, 28 Mart 1959 tarihinde Tunus’un Kayravan vilayetinin Nasr Allah kasabasında doğdu. İlköğrenimini el-Kabara okulunda, ikinci öğrenimini de Nasr Allah ve Zağvan’da tamamladı.

Tarım alanında uzmanlaşmış yüksek diplomaya, tarım alanında devlet işleri mühendisliği diplomasına ve tarım ekonomisinde de üçüncü dereceden bir diplomaya sahip.

Tunus ve yurt dışında tarımsal üretim sistemleri, tarım sektörünün gelişimi ve yapı politikalarıyla ilgili çeşitli kurslara katıldı.

El Habib el Cumli, kariyeri boyunca Tarım Bakanlığı’nın Tahıl Bürosu’nda çeşitli idari, teknik ve araştırma görevlerinde bulundu. Tarım sektörüyle ilgili birçok iç- ulusal komite ve şirket idaresi meclisleri faaliyetlerine katıldı.

Kamu hizmetinden, 2001 yılında kendi iradesiyle ayrılarak, özel sektöre yöneldi. Tunus'ta yem tedariki ve dağıtımında uzmanlaşmış ikinci en büyük ulusal şirket olan Mediterranean Grain şirketinde Çalışma ve Geliştirme Müdürü olarak görev yaptı.

23 Ekim 2011 tarihinde Tunus’taki devrimi takiben hükümette görev aldı. Bu çerçevede Cumli, Hammadi el-Cibali ve Ali el-Arid hükümetleri sırasında 2011’den 2014 yılına kadar Tarım Bakanlığında yer aldı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.